Twee weken geleden speelden zich gelijkaardige feiten af in Chemnitz, die het land onder spanning zetten.

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Saksen-Anhalt, waar het drama zich zaterdagnacht afspeelde, vroeg de plaatselijke bevolking bedachtzaam te blijven.

Holger Stahlknecht (CDU) beloofde dat de rechtsstaat alles in het werk zou stellen om deze zaak op te helderen. Ook de verantwoordelijke van integratiekwesties in Saksen-Anhalt, Susi Möbbeck, riep de inwoners tot kalmte op.

Herdenkingsmars

Ongeveer 2.500 mensen hebben zondag in Köthen deelgenomen aan een 'herdenkingsmars' waartoe rechtse groepen hadden opgeroepen na de dood van de 22-jarige Duitser. Dat deelde het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zondagavond desgevraagd mee.

De betogers in Köthen stapten in stilte door de straten zonder spandoeken of borden, zeiden getuigen. Ze legden bloemen neer op het speelplein waar het incident zich had voorgedaan. 'Dit is een dag van droefheid, maar we zullen de droefheid in woede omzetten', zo werd zondagavond in een toespraak op het speelplein gezegd.

'Verzet', 'oog om oog', 'tand om tand', 'wij zijn het volk', klonk het onder de betogers. Anderen scandeerden 'leugenachtige pers'. Toen iemand het tafereel met een telefoon filmde, werd hij gestompt, maar de politie greep snel in.

Voorafgaand aan de optocht had een 50-tal mensen in Köthen op initiatief van de linkse politica Henriette Quade betoogd tegen rechts-extremisme.

De 22-jarige man die in Köthen na een handgemeen het leven liet, is volgens de politie aan acuut hartfalen gestorven. Het hartfalen heeft 'geen rechtstreeks oorzakelijk verband met de opgelopen verwondingen', deelde de politieleiding van Saksen-Anhalt Oost zondagavond mee op basis van de voorlopige resultaten van een autopsie.

De politie zei dat de opgepakte Afghanen 18 en 20 jaar oud zijn. Het slachtoffer was afkomstig uit Duitsland.

Twee weken geleden speelden zich gelijkaardige feiten af in Chemnitz, die het land onder spanning zetten.De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Saksen-Anhalt, waar het drama zich zaterdagnacht afspeelde, vroeg de plaatselijke bevolking bedachtzaam te blijven. Holger Stahlknecht (CDU) beloofde dat de rechtsstaat alles in het werk zou stellen om deze zaak op te helderen. Ook de verantwoordelijke van integratiekwesties in Saksen-Anhalt, Susi Möbbeck, riep de inwoners tot kalmte op. Ongeveer 2.500 mensen hebben zondag in Köthen deelgenomen aan een 'herdenkingsmars' waartoe rechtse groepen hadden opgeroepen na de dood van de 22-jarige Duitser. Dat deelde het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zondagavond desgevraagd mee.De betogers in Köthen stapten in stilte door de straten zonder spandoeken of borden, zeiden getuigen. Ze legden bloemen neer op het speelplein waar het incident zich had voorgedaan. 'Dit is een dag van droefheid, maar we zullen de droefheid in woede omzetten', zo werd zondagavond in een toespraak op het speelplein gezegd. 'Verzet', 'oog om oog', 'tand om tand', 'wij zijn het volk', klonk het onder de betogers. Anderen scandeerden 'leugenachtige pers'. Toen iemand het tafereel met een telefoon filmde, werd hij gestompt, maar de politie greep snel in. Voorafgaand aan de optocht had een 50-tal mensen in Köthen op initiatief van de linkse politica Henriette Quade betoogd tegen rechts-extremisme. De 22-jarige man die in Köthen na een handgemeen het leven liet, is volgens de politie aan acuut hartfalen gestorven. Het hartfalen heeft 'geen rechtstreeks oorzakelijk verband met de opgelopen verwondingen', deelde de politieleiding van Saksen-Anhalt Oost zondagavond mee op basis van de voorlopige resultaten van een autopsie.De politie zei dat de opgepakte Afghanen 18 en 20 jaar oud zijn. Het slachtoffer was afkomstig uit Duitsland.