Oppositie wil met militaire junta werken aan politieke overgang in Mali

19 augustus 2020. © belga

De Malinese oppositie is verheugd dat de staatsgreep van woensdag erin geslaagd is om de strijd om het vertrek van president Ibrahim Boubacar Keïta te voltooien. Er moet nu een politieke overgangsfase komen, en de oppositie is bereid in die fase met de junta samen te werken.

De oppositiecoalitie M5-RFP ‘neemt akte van het engagement’ van het Nationaal Comité voor het Heil van het Volk (CNSP) om ‘een civiele politieke overgang op te starten’, aldus de oppositie in een communiqué. Het CNSP is een orgaan dat opgericht werd door de militairen die nu aan de macht zijn in Bamako.

De oppositie kondigt verder aan alle initiatieven te nemen ‘voor de uitwerking van een stappenplan waarvan de inhoud besproken wordt met de CNSP en alle actoren in het land’.

Aanhangers van de M5-RFP-beweging trokken al enkele maanden de straat op om het vertrek te eisen van de president. Voor komende vrijdag roept de M5-RFP zijn aanhang op om ‘de overwinning van het volk’ te vieren.

De militairen die Keïta en zijn regering af hebben gezet, hebben beloofd binnen een ‘redelijke’ termijn verkiezingen uit te schrijven. De opstandelingen houden de afgezette regering verantwoordelijk voor de ‘chaos, anarchie en onveiligheid’ in het land. Ze moesten naar eigen zeggen ingrijpen om de stabiliteit te herstellen.

Nieuwe sterke man

De Malinese kolonel Assimi Goita heeft zich woensdag uitgeroepen tot de leider van de militairen die dinsdag de president hadden omvergeworpen. Hij wordt daarmee de nieuwe sterke man van het West-Afrikaanse land. In een eerste toespraak benadrukte hij dat Mali ‘niet meer het recht heeft om fouten te maken’.

‘Ik ben kolonel Assimi Goita, de president van het Nationaal Comité voor het Heil van het Volk (CNSP)’, zo deelde hij mee na een bijeenkomst van de verschillende kopstukken van het CNSP.

Goita was een van de vijf militairen die in de nacht van dinsdag op woensdag op tv verscheen om mee te delen dat ze de macht hadden overgenomen. Goita zelf had toen niet het woord genomen.

Tijdens een toespraak voor de media gaf hij woensdag meer uitleg over de motieven achter de coup. ‘Mali bevindt zich in sociaal-politieke en veiligheidscrisis. We hebben niet langer het recht om fouten te maken. Wij hebben, met onze interventie van gisteren, het land boven alles geplaatst’, aldus Goita, die omringd werd door gewapende soldaten.

De militairen zouden een ‘civiele politieke transitie’ op gang willen brengen die moet leiden tot verkiezingen ‘binnen een redelijke termijn’.

Afrikaanse Unie

De Afrikaanse Unie zegt woensdag in een reactie dat het AU-lidmaatschap van Mali wordt opgeschort. De maatregel geldt ’tot de terugkeer van de constitutionele orde’.

VN-veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdag de muitende militairen opgeroepen om ‘onmiddellijk terug te keren naar hun kazernes’. Er wordt ook gevraagd om de vrijlating van de gevangenen, onder wie president Ibrahim Boubacar Keïta.

De militaire staatsgreep wordt ‘streng veroordeeld’. De Veiligheidsraad roept voorts op om de orde en het gezag in overeenstemming met de Malinese grondwet te herstellen. Malinese militairen hadden dinsdag president Ibrahim Boubacar Keïta afgezet. De president werd ook gevangengenomen.

De vijftien landen die deel uitmaken van de Veiligheidsraad, waren woensdag op verzoek van Frankrijk en Niger bijeengekomen voor een spoedzitting achter gesloten deuren.

Partner Content