Opperhavik John Bolton voert druk op Iran verder op

John Bolton, voormalig adviseur voor nationale veiligheid in de VS. © belga

De Verenigde Staten voeren de druk op Iran verder op. Er wordt zo in de Straat van Hormuz weer hoog spel gespeeld.

Een jaar geleden trok Donald Trump zijn land terug uit het kernwapenverdrag met Iran. Barack Obama, de vier andere permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland kwamen in 2015 met Teheran overeen dat het land niet verder naar de bouw van een atoombom zou streven. In ruil daarvoor zouden de economische sancties tegen Iran geleidelijk minder worden. De beslissing van Trump kwam niet onverwacht: het verdrag was, volgens hem, ‘het slechtste ooit’ en hij koos resoluut de kant van Saudi-Arabië en Israël, tegen de expansiepolitiek van Iran in de regio. Er volgden nieuwe sancties om de olie-uitvoer van Iran droog te leggen en na geruchten over incidenten stoomde een deel van de vloot vorige week op naar de Perzische Golf.

Iran bombarderen is de beste manier om te voorkomen dat het land een atoombom krijgt, schreef John Bolton al in 2015.

Trump tweet en dreigt, maar de kans dat hij een oorlog begint is klein. Het is alleen niet zeker dat iedereen in het Witte Huis daar zo over denkt. Zeker van de adviseur voor nationale veiligheid, opperhavik John Bolton, is bekend dat hij niet bang is van het gebruik van geweld. Samen met toenmalig vicepresident Dick Cheney overtuigde hij er George W. Bush in 2003 van dat Irak over wapens voor massavernietiging beschikte en dat Saddam Hoessein dus moest worden aangepakt. Het bleek achteraf een desastreuze leugen.

Bolton heeft nu ook het oor van deze president. Mensen die hem kennen, zeggen dat hij echt gelooft dat de wereld beter af is met Amerika als baas. De jonge Bolton was in 1968 al een felle verdediger van de Vietnampolitiek van Richard Nixon. Zelf was hij wel zo moedig om zijn diensttijd veilig in de VS door te brengen, bij de National Guard. Hij verleidde de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido onlangs nog tot een halfslachtige, mislukte putsch en in Hanoi liet hij de top van Trump met Kim Jong-un op de klippen lopen omdat hij de lat voor de Noord-Koreanen zo hoog legde dat ze er onmogelijk over konden. Op dezelfde manier zijn de eisen die de VS nu aan Iran stellen zo streng dat ze neerkomen op een volledige overgave.

De Europeanen van hun kant proberen om het verdrag met Iran toch overeind te houden. Evident is dat niet, want Washington bedreigt alle bedrijven die met Iran handel drijven. Tegelijk moeten de ayatollahs in de regio ook niet aan te veel touwtjes tegelijk kunnen trekken. Wat Bolton met Iran van plan is, maakte hij in 2015 al duidelijk bij de ondertekening van het kernwapenverdrag. Hij schreef toen in een opiniestuk dat Iran bombarderen de beste manier is om te voorkomen dat het land een atoombom krijgt. Het is op die manier weer de weg van de diplomatie tegen die van de kanonneerboot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content