Honderden mensen waren woensdag bijeengekomen aan de Puerta del Sol in Madrid en hielden spandoeken met onder meer 'Stop de censuur' en 'Vrijheid' omhoog. Ze wierpen onder meer flessen naar de politie, die massaal aanwezig was op het plein en de manifestanten uiteindelijk chargeerde.

Ook in Barcelona kwam het tot schermutselingen tussen de politie en betogers. Die laatsten gooiden eveneens projectielen naar de agenten en wierpen ook barricades op met in brand gestoken vuilnisbakken.

Zeker 55 personen die gewond zijn geraakt bij rellen in Madrid zijn woensdagavond behandeld voor verwondingen, melden de lokale hulpdiensten. Onder de behandelde gewonden zijn 35 politieagenten. Van de gewonde politieagenten zijn er drie opgenomen in het ziekenhuis. De overige twintig gewonden zijn demonstranten en omstanders.

Pablo Hasél

De manifestanten protesteren tegen de arrestatie van Pablo Hasél. De rapper werd dinsdagochtend opgepakt nadat de politie de universiteit in de Catalaanse stad Lleida had bestormd. Daar zat Hasél verschanst om aan een gevangenisstraf van negen maanden voor majesteitsschennis en verheerlijking van terrorisme te ontkomen.

Hasél is berucht om zijn extreme uitspraken in songteksten en tweets over onder meer verboden guerrillabewegingen zoals de marxistische Grapo. Ook noemde hij de vorige koning, Juan Carlos, een maffiabaas. De zaak heeft onder meer een discussie over de vrijheid van meningsuiting in Spanje doen oplaaien

Honderden mensen waren woensdag bijeengekomen aan de Puerta del Sol in Madrid en hielden spandoeken met onder meer 'Stop de censuur' en 'Vrijheid' omhoog. Ze wierpen onder meer flessen naar de politie, die massaal aanwezig was op het plein en de manifestanten uiteindelijk chargeerde. Ook in Barcelona kwam het tot schermutselingen tussen de politie en betogers. Die laatsten gooiden eveneens projectielen naar de agenten en wierpen ook barricades op met in brand gestoken vuilnisbakken. Zeker 55 personen die gewond zijn geraakt bij rellen in Madrid zijn woensdagavond behandeld voor verwondingen, melden de lokale hulpdiensten. Onder de behandelde gewonden zijn 35 politieagenten. Van de gewonde politieagenten zijn er drie opgenomen in het ziekenhuis. De overige twintig gewonden zijn demonstranten en omstanders. De manifestanten protesteren tegen de arrestatie van Pablo Hasél. De rapper werd dinsdagochtend opgepakt nadat de politie de universiteit in de Catalaanse stad Lleida had bestormd. Daar zat Hasél verschanst om aan een gevangenisstraf van negen maanden voor majesteitsschennis en verheerlijking van terrorisme te ontkomen. Hasél is berucht om zijn extreme uitspraken in songteksten en tweets over onder meer verboden guerrillabewegingen zoals de marxistische Grapo. Ook noemde hij de vorige koning, Juan Carlos, een maffiabaas. De zaak heeft onder meer een discussie over de vrijheid van meningsuiting in Spanje doen oplaaien