Opnieuw protestkamp in Standing Rock ontruimd

Tipi's in het ondergesneeuwde Sacred Stone-kamp in Standing Rock. © REUTERS
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

Dinsdag heeft het Amerikaanse bureau van indianenzaken (BIA) een protestkamp in het Standing Rock-reservaat ontruimd. De meeste demonstranten waren vrijwillig vertrokken voor de deadline verliep.

Het gaat om het Sacred Stone-kamp. Vorige week woensdag en donderdag (22 en 23 februari) werd het grootste kamp, Oceti Sakowin ontruimd. Dat kamp lag op federaal grondgebied. De ontruiming werd geleid door de regionale politie en nationale garde. Die dagen werden er 47 mensen gearresteerd.

In het Standing Rock-reservaat, waar onder andere het Sacred Stone-kamp lag, hebben de Amerikaanse autoriteiten geen jurisdictie. Alleen de stamraad van het Sioux-volk en het Bureau of Indian Affairs (BIA) hebben dat. Zij hadden Sacred Stone, het allereerste protestkamp (in april 2016 begonnen door Ladonna Allard), vorige week een ontruimingsbevel gegeven.

Afgelopen zondag werd een ‘soft checkpoint’ van de BIA geplaatst op de toegangsweg tot Sacred Stone en het kleinere Black Hoop-kamp. Dat betekent dat er nog wel auto’s werden toegelaten het terrein, maar niet als ze kampeergerei of bouwmaterialen bij zich hadden. Zelfs mensen die een slaapzak in de auto hadden liggen, mochten niet doorrijden.

Verschillende verslaggevers die via Facebook Live of Youtube verslag doen, zoals Johnny Dangers, Myron Dewey en Ed Higgins, lieten dinsdag zien dat veel mensen Sacred Stone voor de deadline van 12 uur verlaten hebben. De mensen die achterbleven, zijn bezig het kamp op te ruimen, zodat er geen spoor achterblijft van de mensen die er maanden gewoond hebben.

Andere plekken

Er wordt gesproken over andere plekken in de VS waar ‘waterbeschermers’ hun werk kunnen gaan doen. De Keystone-pijpleiding in South Dakota wordt genoemd.

Vorige week was Knack in Standing Rock om een kijkje te nemen toen het Oceti-kamp werd ontruimd. Activisten waren toen niet van plan de andere kampen op te geven. Dat velen nu toch Sacred Stone verlaten hebben, komt mogelijk omdat de BIA de ontruiming leidt. BIA bestaat voor het grootste deel uit agenten van inheemse afkomst. De Sioux hebben er een betere verstandhouding mee dan met de staatspolitie. Tussen die twee groepen bestaat een lange en veelbewogen geschiedenis.

Het Cheyenne River-kamp, niet ver van Sacred Stone, is voor zover bekend nog intact. Het staat op land dat door de landeigenaar voor 1 dollar verhuurd is aan de activisten. Het is onbekend of het kleinere kamp Black Hoop, dat aan dezelfde weg als Sacred Stone ligt, ontruimd is.

Rechter

Ondertussen heeft de federale rechter die zich over de zaak van de Sioux buigt laten weten een besluit te willen nemen over het voortbestaan van de pijpleiding voordat er olie doorheen zal stromen. Dat zou volgende week al kunnen zijn – de pijpleiding is bijna klaar. De rechter heeft het bedrijf achter de pijpleiding, Energy Transfer Partners, opgedragen 48 uur voordat er olie door de leiding gaat lopen daar melding van te geven bij de rechtbank.

De Sioux hebben naast het behouden van een schone watervoorziening als juridisch argument aangedragen dat de pijpleiding door voor hun heilig gebied loopt, en dat de pijpleiding heiligschennis is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content