Opnieuw hevige gevechten tussen rebellen en leger in Oost-Congo

© Reuters

Een hevige confrontatie tussen het Congolese leger en de rebellen van M23 heeft gezorgd voor 19 doden en 27 gewonden.

Sinds kort laait het conflict in Oost-Congo, aan de grens met Rwanda, weer op. In de buurt van de stad Goma kwam het de voorbije dagen tot een hevige strijd tussen regeringstroepen en de rebellenbeweging M23. Volgens de Congolese regeringswoordvoerder Lambert Mende vielen er al 19 doden en 27 gewonden.

Onduidelijke situatie Het is onduidelijk wie begon met de gevechten. De Congolese regering en de rebellen van M23 beschuldigen elkaar van de aanval. Volgens de rebellenleider Bertrand Bisimwa werden de rebellen herhaaldelijk aangevallen door regeringstroepen en begon M23 daarom met een offensief. “We willen nog altijd onderhandelen maar het leger blijft aanvallen uitvoeren op ons”, verklaarde Bisimwa. De Congolese regeringswoordvoerder Lambert Mende wees de rebellen aan als schuldige. “De M23 en hun aanhangers hebben met opzet deze nieuwe aanval ingezet om het vredesproces te vertragen”, zei Mende.

Bezoek Ban Ki-Moon

De gevechten vinden plaats net voor het bezoek van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon aan de regio. Ban Ki-Moon is momenteel op rondreis in Afrika en bezoekt de Oost-Congolese stad Goma. In Oost-Congo zijn 19.000 VN-veiligheidstroepen van de vredesmacht Monusco gevestigd maar zij slagen er niet in om voor vrede te zorgen in de regio. Mary Robinson, de VN-afgevaardigde in Oost-Congo, drukte haar bezorgdheid uit over de nieuwe gevechten. Ze riep alle partijen op om samen te werken aan een vredevolle oplossing van het conflict.

In november vorig jaar veroverden de rebellen van M23 de strategische stad Goma. Tien dagen later trokken ze zich terug na grote internationale druk en sloten ze een wapenstilstandsakkoord met de Congolese regering. Daarna ging M23 vredesgesprekken aan met de regering. De voorbije weken verliepen deze onderhandelingen evenwel heel moeizaam en maandag kwam er een einde aan zes maanden gevechtspauze. Volgens VN-experts wordt het conflict extra bemoeilijkt omdat M23 gefinancierd en gesteund wordt door de regering van buurland Rwanda. De Rwandese president Paul Kagame ontkent evenwel deze aantijgingen.

Gewelddadige voorgeschiedenis
De opstand van M23 begon in april 2012, toen honderden soldaten het Congolese leger verlieten. Zij waren ex-rebellen van de opgedoekte beweging CNDP die op 23 maart 2009 een vredesovereenkomst sloten met de regering. M23 dankt haar naam aan de datum van dit akkoord, dat volgens de beweging niet volledig wordt nageleefd. Volgens analisten zijn de rebellen evenwel vooral geïnteresseerd in de minerale rijkdom van Oost-Congo.

Oost-Congo heeft een lange gewelddadige voorgeschiedenis. De oorlog in deze regio sleept al aan sinds 1998 en kostte het leven aan meer dan 5,5 miljoen burgers. Het LRA, het verzetsleger van de Oegandese rebellenleider Joseph Kony, zaait ook nog steeds terreur in Oost-Congo. Onlangs signaleerde Ban Ki-Moon dat Noordoost-Congo nog steeds geteisterd wordt door aanvallen van het LRA. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content