Sam Tsemberis is psycholoog. Een beetje toevallig kwam hij op een revolutionair idee om de daklozen te helpen: hij heeft de daklozen eenvoudigweg een dak gegeven. Dat kan simplistisch lijken, maar daardoor was het probleem van vele daklozen opgelost. "Geef een thuis aan een dakloze en je lost de marginaliteitsproblemen op", verzekert Sam Tsemberis, met wie The Washington Post een ontmoeting had.

Ook experten zijn het erover eens dat de resultaten van de methode verbazend zijn. Zijn methode wordt dan ook al verschillende jaren toegepast in een groot aantal Amerikaanse steden en blijkt uiterst efficiënt en duurzaam. Vorige maand hebben de autoriteiten van de staat Utah zelfs verklaard dat ze het aantal daklozen bijna tot nul herleid hebben.

Huisvesting eerst

Ook al kan het voor een gewone sterveling logisch lijken een dak te geven aan iemand die er geen heeft, is het voor de overheden verre van evident om drugsverslaafden, alcoholici of schizofrenen te huisvesten zonder voorafgaande voorwaarden te eisen. Het is nochtans precies wat Tsemberis voorstelt.

Sam Tsemberis, The Washington Post
Sam Tsemberis © The Washington Post

Hulpcentra voor daklozen proberen al jaren beloningssystemen uit te werken: raak af van je verslaafdheid en je krijgt een dak in de plaats. Neem je medicatie en we zullen je raad geven. Het model Tsemberis, "huisvesting eerst", heeft die logica omgedraaid. Volgens de psycholoog heeft een dakloze meer kans om positief te evolueren als hij stabiel gehuisvest is.

Hevig debat

Tsemberis heeft de eerste 139 personen die onmiddellijk opnieuw gehuisvest werden jaren gevolgd. Het bleek dat 85% van die mensen in hun woning zijn gebleven. De psycholoog publiceerde de resultaten van zijn ervaringen in befaamde wetenschappelijke tijdschriften. Hij ontketende daarmee een hevig debat in de hulporganisaties voor daklozen.

Enkele jaren later heeft de federale regering van de VS het model getest op 734 daklozen in 11 steden. Het aantal drugsverslaafden daalde drastisch en de gezondheidskosten verminderden met de helft.

Bovendien kost die methode, hoe vreemd het ook mag lijken, veel minder. In de staat Utah kwamen de gezondheid-, gevangenis- en politiekosten op 20.000 dollar per persoon. Nadat de daklozen opnieuw gehuisvest waren, werd dat bedrag herleid naar 12.000 dollar per persoon.

Marie Gathon

Sam Tsemberis is psycholoog. Een beetje toevallig kwam hij op een revolutionair idee om de daklozen te helpen: hij heeft de daklozen eenvoudigweg een dak gegeven. Dat kan simplistisch lijken, maar daardoor was het probleem van vele daklozen opgelost. "Geef een thuis aan een dakloze en je lost de marginaliteitsproblemen op", verzekert Sam Tsemberis, met wie The Washington Post een ontmoeting had. Ook experten zijn het erover eens dat de resultaten van de methode verbazend zijn. Zijn methode wordt dan ook al verschillende jaren toegepast in een groot aantal Amerikaanse steden en blijkt uiterst efficiënt en duurzaam. Vorige maand hebben de autoriteiten van de staat Utah zelfs verklaard dat ze het aantal daklozen bijna tot nul herleid hebben. Ook al kan het voor een gewone sterveling logisch lijken een dak te geven aan iemand die er geen heeft, is het voor de overheden verre van evident om drugsverslaafden, alcoholici of schizofrenen te huisvesten zonder voorafgaande voorwaarden te eisen. Het is nochtans precies wat Tsemberis voorstelt. Enkele jaren later heeft de federale regering van de VS het model getest op 734 daklozen in 11 steden. Het aantal drugsverslaafden daalde drastisch en de gezondheidskosten verminderden met de helft. Bovendien kost die methode, hoe vreemd het ook mag lijken, veel minder. In de staat Utah kwamen de gezondheid-, gevangenis- en politiekosten op 20.000 dollar per persoon. Nadat de daklozen opnieuw gehuisvest waren, werd dat bedrag herleid naar 12.000 dollar per persoon. Marie Gathon