De Oostenrijkse inlichtingendienst (BVT) is daarover door Slovakije op de hoogte gebracht, maar daar is verder niets mee gebeurd. Dat heeft Oostenrijks minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer bekendgemaakt op een persconferentie. Er komt nu een speciale onderzoekscommissie die moet achterhalen wat er is misgelopen.

Kujtim Fejzulai opende maandag het vuur in de Oostenrijkse hoofdstad. Hij doodde daarbij vier mensen en verwondde meer dan twintig anderen. De politie kon de dader, die sympathieën had voor Islamitische Staat, doodschieten. Terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist.

Fout in de communicatie

Uit de eerste onderzoeken blijkt nu dat de dader afgelopen zomer munitie probeerde te kopen in Slovakije. Dat meldde de Slovaakse politie woensdag. 'Onze ordediensten kregen informatie dat verdachte personen uit Oostenrijk munitie probeerden te kopen in Slovakije. Maar ze slaagden er niet in de aankoop te realiseren', aldus de politie.

Minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer heeft op een persconferentie gemeld dat de Oostenrijkse inlichtingendienst (BVT) door Slovakije op de hoogte gebracht was van het incident. Maar de zaak is blijkbaar onvoldoende opgevolgd. 'Er is duidelijk iets misgegaan in de communicatie', aldus Nehammer, die meteen ook aankondigde dat er een onafhankelijke onderzoekscommissie komt die zal onderzoeken wat er juist is fout gelopen.

De voorbije jaren zijn wapens met Slovaakse registratienummers vaker gebruikt bij terreuraanslagen en andere criminele feiten in Europa. In de zomer van 2015 heeft Slovakije de wetgeving aangescherpt om de aankoop van illegale wapens te voorkomen.

De Oostenrijkse inlichtingendienst (BVT) is daarover door Slovakije op de hoogte gebracht, maar daar is verder niets mee gebeurd. Dat heeft Oostenrijks minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer bekendgemaakt op een persconferentie. Er komt nu een speciale onderzoekscommissie die moet achterhalen wat er is misgelopen. Kujtim Fejzulai opende maandag het vuur in de Oostenrijkse hoofdstad. Hij doodde daarbij vier mensen en verwondde meer dan twintig anderen. De politie kon de dader, die sympathieën had voor Islamitische Staat, doodschieten. Terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist. Uit de eerste onderzoeken blijkt nu dat de dader afgelopen zomer munitie probeerde te kopen in Slovakije. Dat meldde de Slovaakse politie woensdag. 'Onze ordediensten kregen informatie dat verdachte personen uit Oostenrijk munitie probeerden te kopen in Slovakije. Maar ze slaagden er niet in de aankoop te realiseren', aldus de politie. Minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer heeft op een persconferentie gemeld dat de Oostenrijkse inlichtingendienst (BVT) door Slovakije op de hoogte gebracht was van het incident. Maar de zaak is blijkbaar onvoldoende opgevolgd. 'Er is duidelijk iets misgegaan in de communicatie', aldus Nehammer, die meteen ook aankondigde dat er een onafhankelijke onderzoekscommissie komt die zal onderzoeken wat er juist is fout gelopen. De voorbije jaren zijn wapens met Slovaakse registratienummers vaker gebruikt bij terreuraanslagen en andere criminele feiten in Europa. In de zomer van 2015 heeft Slovakije de wetgeving aangescherpt om de aankoop van illegale wapens te voorkomen.