‘Oorlog in Irak was vreselijke vergissing’ (Hans Blix)

© Reuters

Tien jaar na de inval van de Amerikaans-Britse troepen in Irak om voormalig president Saddam Hoessein te verdrijven, heeft Irak nog steeds te kampen met hardnekkige opstanden, politieke instabiliteit en spanningen tussen Sjiitische, Soennitische en Koerdische fracties.

Hans Blix stond aan het hoofd van de door de Verenigde Naties georganiseerde wapeninspecties in Irak (UNMOVIC) vlak voor de invasie op 19 maart 2003. “Het was een verschrikkelijke vergissing waar we onze lessen uit moeten trekken”, zegt hij aan CNN.

Het bezit van massavernietigingswapens was het officiële motief van de Verenigde Staten om Irak binnen te vallen. Maar volgens Blix waren er drie andere achterliggende motieven.

“Het was de bedoeling om Al-Qaeda in Irak te elimineren, maar die terroristische groepering bestond niet in het land tot na de invasie. Het was de bedoeling om Irak om tot vormen tot een democratie, maar de tirannie werd vervangen door een anarchie geleid door Amerika. Het was de bedoeling om van Irak een bondgenoot te maken tegen Iran, maar in plaats daarvan vond Iran een bondgenoot in Bagdad.”

“Triestig, het elimineren van de tiran Saddam Hoessein, is waarschijnlijk het enige positieve resultaat van deze oorlog”, besluit Blix.

Doden op tiende verjaardag
Ondertussen zijn er op deze tiende verjaardag van de tweede Golfoorlog minstens 50 doden gevallen in Sjiitische districten van de Iraakse hoofdstad Bagdad door bomauto’s en zelfmoordaanslagen. Er vielen ook 160 gewonden.

Geen enkele groepering heeft voorlopig de aanslagen opgeëist. Maar vermoedelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de Iraakse vleugel van Al-Qaeda. De Soennitische opstandelingen gelinkt aan Al-Qaeda hebben gezworen om de grond die ze tijdens het lange conflict met Amerikaanse troepen verloren hebben, terug in te nemen.

Sinds het begin van dit jaar hebben de Soenitische Islamieten van Al-Qaeda de aanvallen op Sjiitische doelwitten opgedreven met de bedoeling de spanningen tussen verschillende groeperingen op te drijven en het gezag van eerste minister Nuri al-Maliki en zijn regering te ondermijnen.

Zo kwamen deze week reeds 25 mensen om toen schutters en zelfmoordterroristen van het Al-Qaedafiliaal het goed beschermde gebouw van het ministerie van Justitie in centraal Bagdad bestormden. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content