Jang Song-thaek, de man van Kim Jong-uns tante Kim Kyong Hui, was vicevoorzitter van de machtige Nationale Defensiecommissie en werd algemeen beschouwd als de nummer twee van Noord-Korea. Op foto's stond hij meestal naast Kim Jong-un en werd door sommige waarnemers zelfs gezien als de eigenlijke bevelhebber in Noord-Korea.

De Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten meldden vorige week al dat Jang Song-thaek wellicht uit de macht was gezet, maar tot nu toe werd het nieuws niet officieel bevestigd. Tweede medewerkers van de man zouden bovendien zijn geëxecuteerd.

Het opzijschuiven van Jang Song-thaek is voor zover bekend de grootste omwenteling in het Noord-Koreaanse regime sinds Kim Jong-un in 2011 zijn overleden vader Kim Jong-il opvolgde.

Persoonlijk falen

Het ontslag van Jang Song-thaek werd gecommuniceerd na een politiek bureau van de regerende communistische Arbeiderspartij. Uit de mededeling van KCNA blijkt dat hij wordt beschuldigd van 'contrarevolutionaire daden en misdaden tegen de partij'.

Concreet verwijt het regime in Pyongyang hem persoonlijk falen. 'Bëinvloed door de kapitalistische manier van leven, bezondigde Jang zich aan onregelmatigheden en corruptie en leidde hij een losbandig en verdorven leven.' Zo wordt hij beschuldigd van 'ongepaste relaties met meerdere vrouwen en eten en drinken in salons van luxerestaurants'. Jang zou ook een reis naar het buitenland voor medische verzorging 'hebben misbruikt om op kosten van de partij drugs te nemen en te gokken.'

Jang Song-thaek, de man van Kim Jong-uns tante Kim Kyong Hui, was vicevoorzitter van de machtige Nationale Defensiecommissie en werd algemeen beschouwd als de nummer twee van Noord-Korea. Op foto's stond hij meestal naast Kim Jong-un en werd door sommige waarnemers zelfs gezien als de eigenlijke bevelhebber in Noord-Korea.De Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten meldden vorige week al dat Jang Song-thaek wellicht uit de macht was gezet, maar tot nu toe werd het nieuws niet officieel bevestigd. Tweede medewerkers van de man zouden bovendien zijn geëxecuteerd. Het opzijschuiven van Jang Song-thaek is voor zover bekend de grootste omwenteling in het Noord-Koreaanse regime sinds Kim Jong-un in 2011 zijn overleden vader Kim Jong-il opvolgde. Persoonlijk falenHet ontslag van Jang Song-thaek werd gecommuniceerd na een politiek bureau van de regerende communistische Arbeiderspartij. Uit de mededeling van KCNA blijkt dat hij wordt beschuldigd van 'contrarevolutionaire daden en misdaden tegen de partij'.Concreet verwijt het regime in Pyongyang hem persoonlijk falen. 'Bëinvloed door de kapitalistische manier van leven, bezondigde Jang zich aan onregelmatigheden en corruptie en leidde hij een losbandig en verdorven leven.' Zo wordt hij beschuldigd van 'ongepaste relaties met meerdere vrouwen en eten en drinken in salons van luxerestaurants'. Jang zou ook een reis naar het buitenland voor medische verzorging 'hebben misbruikt om op kosten van de partij drugs te nemen en te gokken.'