Ook rechter in beroep stuurt Braziliaanse oud-president Lula naar cel

07/04/18 om 01:59 - Bijgewerkt om 01:58

Bron: Belga

De op een na hoogste rechtbank in Brazilië heeft een nieuw beroep om oud-president Luiz Inacio Lula da Silva uit de cel te houden, verworpen. Eerder had de hoogste rechtbank die vraag al afgewezen. Dat meldt het Braziliaanse nieuwsagentschap Agencia Brasil. De rechter heeft een aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Ook rechter in beroep stuurt Braziliaanse oud-president Lula naar cel

Aanhangers van de voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva vragen dat hij vrijgesproken wordt van corruptie, Brasilia, 4 april 2018 © REUTERS

Lula is veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens corruptie. Hij wilde uit de gevangenis blijven tot alle beroepsmogelijkheden tegen zijn veroordeling waren uitgeput. Tegen 17 uur plaatselijke tijd (22 uur Belgische tijd) moest de oud-president zich bij een politiebureau in Curitiba aanmelden, maar dat heeft hij niet gedaan. Het voormalige staatshoofd wordt echter niet beschouwd als voortvluchtig, zo zegt een woordvoerder van de federale rechtbank in de zuidelijke stad.

De 72-jarige gewezen leider van de metaalvakbond bracht de nacht van donderdag op vrijdag naar verluidt door op het hoofdkwartier van de vakbond bij Sao Paulo, waar hij overlegde met advocaten en leden van zijn Arbeiderspartij. Duizenden mensen kwamen aan het gebouw bijeen om hun steun te betuigen.

Eenmaal in de gevangenis wordt het voor Lula vrijwel onmogelijk deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 7 oktober, die hij wellicht gemakkelijk zou winnen. Hij werd veroordeeld voor corruptie en het witwassen van geld bij de renovatie van een penthouse aan het strand.

Lula werd in juli 2017 veroordeeld door de rechtbank in Curitiba wegens corruptie in verband met het bouwconcern OAS. Hij kreeg daarvoor 9,5 jaar cel, maar in beroep spraken drie rechters van het hof van beroep in Porte Alegre eind januari van dit jaar een nog strengere gevangenisstraf uit van 12 jaar en 1 maand. De oud-president diende daarna een verzoek tot "habeaus corpus" in bij het Hooggerechtshof om te verhinderen dat hij de cel in zou moeten tot alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput. Maar het Hof besliste woensdagavond om dat verzoek af te wijzen.

Lula wordt volgens de rechtbank van Curitiba niet als voortvluchtig beschouwd. 'Lula heeft niet een gerechtelijk bevel genegeerd. Hij heeft enkel de kans gekregen om zichzelf aan te bieden bij de autoriteiten zonder tussenkomst van de politie. Maar iedereen weet waar hij is. Hij verstopt zich niet. Hij is geen voortvluchtige', zegt een woordvoerder.

Een half uur na het verstrijken van de deadline, verscheen Lula in het raam van het vakbondsgebouw. Hij begroette de duizenden sympathisanten die zich er hadden verzameld.

Onze partners