Bij hoeveel geboortes in België is de moeder tussen de 15 en de 19 jaar oud? Ongetwijfeld een moeilijke vraag om te beantwoorden en het aantal wordt dan ook ferm overschat. Ondervraagde Belgen denken dat het gaat om 11 procent, terwijl het correcte cijfer slechts 0,7 procent bedraagt.

Dat resultaat blijkt uit een onderzoek gevoerd door Ipsos Mori. Het Britse onderzoeksbureau nam veertien landen onder de loep en bekeek hoe burgers sociale fenomenen en de samenstelling van de bevolking inschatten. De uitkomst is opvallend, de ondervraagden zaten er vaak in grote getale naast, schrijft De Standaard.

Zweden meest realistische beeld

De totale uitkomst goot Ipsos Mori samen in een 'Index of Ignorance'. Waarbij België op de achtste plaats strandt. De Zweedse bevolking is het meest realistisch en kan de populatie het best inschatten, terwijl het beeld dat Amerikanen en Zuid-Koreanen hebben het minst strookt met de werkelijkheid. In volgorde van best scorende landen, kwamen deze naties aan bod: Zweden, Duitsland, Japan, Spanje, Groot-Brittannië, Australië, België, Canada, Frankrijk, Hongarije, Polen, Zuid-Korea, Verenigde Staten en Italië.

65-plussers

In alle bevraagde landen wordt de bevolking ouder geschat dan ze in werkelijkheid is. 41 procent van de Belgen is ouder dan 65 jaar, klinkt het. Terwijl het eigenlijk slechts gaat om 19 Belgen op 100.

Wat betreft migratie zit België in de top 3 als het aankomt op overschatten. De Belgen denken dat onze samenleving 29 procent migranten telt, terwijl in realiteit 10 procent van de bevolking een migrant is. Enkel Italië en de Verenigde Staten doen het nog slechter op dat vlak. In Italië wordt gegokt op 30 procent tegenover het werkelijke cijfer van 7 procent en in de VS 32 procent tegenover 13.

Moslims

Zes procent van de Belgische bevolking is moslim, al denkt de Belg dat het gaat om bijna een derde van de bevolking, namelijk 29 procent. Maar ook als het om christenen gaat, hebben Belgen het bij het verkeerde einde, al gaat het om een onderschatting. 64 procent noemt zichzelf een christen, al denken Belgen dat het slechts om 46 procent gaat.

Andere categorieën die in het onderzoek aan bod komen zijn onder meer werkloosheid, levensverwachting en moordcijfers.

Bij hoeveel geboortes in België is de moeder tussen de 15 en de 19 jaar oud? Ongetwijfeld een moeilijke vraag om te beantwoorden en het aantal wordt dan ook ferm overschat. Ondervraagde Belgen denken dat het gaat om 11 procent, terwijl het correcte cijfer slechts 0,7 procent bedraagt. Dat resultaat blijkt uit een onderzoek gevoerd door Ipsos Mori. Het Britse onderzoeksbureau nam veertien landen onder de loep en bekeek hoe burgers sociale fenomenen en de samenstelling van de bevolking inschatten. De uitkomst is opvallend, de ondervraagden zaten er vaak in grote getale naast, schrijft De Standaard. De totale uitkomst goot Ipsos Mori samen in een 'Index of Ignorance'. Waarbij België op de achtste plaats strandt. De Zweedse bevolking is het meest realistisch en kan de populatie het best inschatten, terwijl het beeld dat Amerikanen en Zuid-Koreanen hebben het minst strookt met de werkelijkheid. In volgorde van best scorende landen, kwamen deze naties aan bod: Zweden, Duitsland, Japan, Spanje, Groot-Brittannië, Australië, België, Canada, Frankrijk, Hongarije, Polen, Zuid-Korea, Verenigde Staten en Italië. In alle bevraagde landen wordt de bevolking ouder geschat dan ze in werkelijkheid is. 41 procent van de Belgen is ouder dan 65 jaar, klinkt het. Terwijl het eigenlijk slechts gaat om 19 Belgen op 100. Wat betreft migratie zit België in de top 3 als het aankomt op overschatten. De Belgen denken dat onze samenleving 29 procent migranten telt, terwijl in realiteit 10 procent van de bevolking een migrant is. Enkel Italië en de Verenigde Staten doen het nog slechter op dat vlak. In Italië wordt gegokt op 30 procent tegenover het werkelijke cijfer van 7 procent en in de VS 32 procent tegenover 13. Zes procent van de Belgische bevolking is moslim, al denkt de Belg dat het gaat om bijna een derde van de bevolking, namelijk 29 procent. Maar ook als het om christenen gaat, hebben Belgen het bij het verkeerde einde, al gaat het om een onderschatting. 64 procent noemt zichzelf een christen, al denken Belgen dat het slechts om 46 procent gaat. Andere categorieën die in het onderzoek aan bod komen zijn onder meer werkloosheid, levensverwachting en moordcijfers.