Midden februari werd een Frans gezin met vier kinderen, samen met de broer van de vader, ontvoerd bij het Waza-park in het noorden van Kameroen. Dat park ligt vlakbij de grens met Nigeria. Er golden geen reiswaarschuwingen voor het gebied. De vader van het gezin, Tanguy Moulin-Fournier, werkt al jaren in Kameroen voor het Franse energieconcern GDF Suez.

Boko Haram

Eerder deze week werd een filmpje op YouTube gepost waarin de familie te zien is. Een mannelijke gijzelaar leest daarin een geschreven boodschap voor: "We zijn ontvoerd door Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad." (Arabisch voor "De mensen die zich toeleggen op de verspreiding van het woord van de Profeet en de heilige oorlog" nvdr.) Hij verwijst hiermee naar de Nigeriaanse militantengroep Boko Haram, die voor een islamitische staat in Nigeria strijdt.

De ontvoerders eisen de vrijlating van islamisten die in Kameroen en Nigeria gevangen zitten en dreigen ermee de gijzelaars te doden. Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Defensie, verklaarde dinsdagochtend op de Franse zender RTL niet te zullen onderhandelen met de ontvoerders. "We stellen alles in het werk om de gijzelaars te bevrijden," zegt Le Drian, "maar we spelen hun spel niet mee. Dit is terrorisme." Frankrijk onderzoekt intussen nog de echtheid van het filmpje.

De ontvoerders richten zich rechtstreeks tot Frankrijk. "De president van Frankrijk is een oorlog tegen de islam begonnen", stelt een van de gijzelaars in het filmpje. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius verklaarde maandag dat de eisen van de gijzelnemers buiten de bevoegdheid van Frankrijk vallen. Volgens veiligheidsexperts kan er een verband bestaan met het inzetten van Franse troepen in Mali tegen de jihadisten en de ontvoering van het Franse gezin. Verschillende islamitische groeperingen dreigden al met vergeldingsacties. De Franse ambassade in de Kameroense hoodstad Yaoundé maant Fransen in het noorden van het land daarom aan tot voorzichtigheid.

Valse hoop

Franse speciale troepen helpen meezoeken naar de familie. Eerste minister Jean-Marc Ayrault verklaarde dat de gijzelaars waarschijnlijk in Nigeria worden vastgehouden. Op 21 februari was de vrijlating van de gijzelaars al eens gemeld, maar de Kameroense minister van Informatie Issa Tchiroma Bakary ontkende die geruchten. Het is niet duidelijk waar de verkeerde informatie vandaan kwam. (JB)

Midden februari werd een Frans gezin met vier kinderen, samen met de broer van de vader, ontvoerd bij het Waza-park in het noorden van Kameroen. Dat park ligt vlakbij de grens met Nigeria. Er golden geen reiswaarschuwingen voor het gebied. De vader van het gezin, Tanguy Moulin-Fournier, werkt al jaren in Kameroen voor het Franse energieconcern GDF Suez. Boko Haram Eerder deze week werd een filmpje op YouTube gepost waarin de familie te zien is. Een mannelijke gijzelaar leest daarin een geschreven boodschap voor: "We zijn ontvoerd door Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad." (Arabisch voor "De mensen die zich toeleggen op de verspreiding van het woord van de Profeet en de heilige oorlog" nvdr.) Hij verwijst hiermee naar de Nigeriaanse militantengroep Boko Haram, die voor een islamitische staat in Nigeria strijdt. De ontvoerders eisen de vrijlating van islamisten die in Kameroen en Nigeria gevangen zitten en dreigen ermee de gijzelaars te doden. Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Defensie, verklaarde dinsdagochtend op de Franse zender RTL niet te zullen onderhandelen met de ontvoerders. "We stellen alles in het werk om de gijzelaars te bevrijden," zegt Le Drian, "maar we spelen hun spel niet mee. Dit is terrorisme." Frankrijk onderzoekt intussen nog de echtheid van het filmpje. De ontvoerders richten zich rechtstreeks tot Frankrijk. "De president van Frankrijk is een oorlog tegen de islam begonnen", stelt een van de gijzelaars in het filmpje. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius verklaarde maandag dat de eisen van de gijzelnemers buiten de bevoegdheid van Frankrijk vallen. Volgens veiligheidsexperts kan er een verband bestaan met het inzetten van Franse troepen in Mali tegen de jihadisten en de ontvoering van het Franse gezin. Verschillende islamitische groeperingen dreigden al met vergeldingsacties. De Franse ambassade in de Kameroense hoodstad Yaoundé maant Fransen in het noorden van het land daarom aan tot voorzichtigheid. Valse hoop Franse speciale troepen helpen meezoeken naar de familie. Eerste minister Jean-Marc Ayrault verklaarde dat de gijzelaars waarschijnlijk in Nigeria worden vastgehouden. Op 21 februari was de vrijlating van de gijzelaars al eens gemeld, maar de Kameroense minister van Informatie Issa Tchiroma Bakary ontkende die geruchten. Het is niet duidelijk waar de verkeerde informatie vandaan kwam. (JB)