Dat zegt een ontsnapte Syrische gevangene van IS in de Britse krant The Times. De gevangene, die onder de schuilnaam 'Omar' met de krant spreekt, was een burgeractivist die zes maandenlang door IS gevangen werd gehouden.

Hij wachtte zijn executie af in de beruchte IS-gevangenis Al Bab, ongeveer 30 kilometer van Aleppo. Het is dezelfde gevangenis als waar de Japanse journalist Kenji Goto kort gevangen werd gehouden, voordat hij werd onthoofd. De Syriër wist drie maanden geleden echter te ontsnappen en woont nu in Turkije.

Laagste van het laagste

'De buitenlandse strijders en de Syriërs behandelden ons het slechtst omdat ze tot het laagste van het laagste behoren in IS'

Europese jihadisten die verwachten op handen gedragen te worden in het kalifaat, komen vaak van een koude kermis thuis. In de terreurbeweging staan zij onderin de hiërarchie. Saudi's en Irakezen behoren tot de hoogste rangen in het kalifaat en de Europeanen staan daar ver onder. Ook Syriërs worden als minder beschouwd.

Europese jihadisten moeten hun loyaliteit bewijzen aan de terreurbeweging. Dit kan ofwel door te trouwen ofwel door straffen uit te voeren, vertelt de ex-gevangene. Het ergste geweld komt van de Europese strijders omdat ze zichzelf willen bewijzen aan de hogere rangen: 'Ze waren genadeloos. De buitenlandse strijders en de Syriërs behandelden ons het slechtst omdat ze tot het laagste van het laagste behoren in IS'.

Eenzaam en geïsoleerd

Bovendien mengen de verschillende nationaliteiten zich amper in het kalifaat. De Britten werken vaak als technicus of arts, Tunesiërs worden veel ingezet als strijders en de Saudi's beschouwen zichzelf als de geestelijken van het kalifaat. Europese jihadisten voelen zich vaak eenzaam en geïsoleerd, ook omdat ze vaak geen Arabisch spreken.

Wegversperringen

Volgens schattingen van de Verenigde Naties heeft IS ongeveer 22.000 buitenlandse leden. Hoewel het relatief makkelijk is om het kalifaat binnen te gaan als jihadist, is ontsnappen een stuk moeilijker.

IS zou de afgelopen maanden aan de gehele grens met Turkije wegversperringen hebben geplaatst. Strijders die naar Turkije proberen te ontsnappen, worden gevangen genomen.

(Elsevier/Elif Isitman)

Dat zegt een ontsnapte Syrische gevangene van IS in de Britse krant The Times. De gevangene, die onder de schuilnaam 'Omar' met de krant spreekt, was een burgeractivist die zes maandenlang door IS gevangen werd gehouden.Hij wachtte zijn executie af in de beruchte IS-gevangenis Al Bab, ongeveer 30 kilometer van Aleppo. Het is dezelfde gevangenis als waar de Japanse journalist Kenji Goto kort gevangen werd gehouden, voordat hij werd onthoofd. De Syriër wist drie maanden geleden echter te ontsnappen en woont nu in Turkije.Europese jihadisten die verwachten op handen gedragen te worden in het kalifaat, komen vaak van een koude kermis thuis. In de terreurbeweging staan zij onderin de hiërarchie. Saudi's en Irakezen behoren tot de hoogste rangen in het kalifaat en de Europeanen staan daar ver onder. Ook Syriërs worden als minder beschouwd.Europese jihadisten moeten hun loyaliteit bewijzen aan de terreurbeweging. Dit kan ofwel door te trouwen ofwel door straffen uit te voeren, vertelt de ex-gevangene. Het ergste geweld komt van de Europese strijders omdat ze zichzelf willen bewijzen aan de hogere rangen: 'Ze waren genadeloos. De buitenlandse strijders en de Syriërs behandelden ons het slechtst omdat ze tot het laagste van het laagste behoren in IS'.Bovendien mengen de verschillende nationaliteiten zich amper in het kalifaat. De Britten werken vaak als technicus of arts, Tunesiërs worden veel ingezet als strijders en de Saudi's beschouwen zichzelf als de geestelijken van het kalifaat. Europese jihadisten voelen zich vaak eenzaam en geïsoleerd, ook omdat ze vaak geen Arabisch spreken.Volgens schattingen van de Verenigde Naties heeft IS ongeveer 22.000 buitenlandse leden. Hoewel het relatief makkelijk is om het kalifaat binnen te gaan als jihadist, is ontsnappen een stuk moeilijker.IS zou de afgelopen maanden aan de gehele grens met Turkije wegversperringen hebben geplaatst. Strijders die naar Turkije proberen te ontsnappen, worden gevangen genomen.(Elsevier/Elif Isitman)