De sfeer was zaterdag gespannen in de Franse hoofdstad, waar verschillende demonstraties tegelijkertijd plaatsvonden: naast de mars voor het klimaat, was er ook een demonstratie van "gele hesjes" die het Franse sociale en fiscale beleid aan de kaak wilden stellen, en een optocht tegen de mogelijk op handen zijnde pensioenhervorming.

In de vroege namiddag werden 123 mensen gearresteerd en 174 kregen een boete omdat ze zich op een plek bevonden waar het verboden was te demonstreren, aldus de politie-prefectuur van de Franse hoofdstad. Centrum van de onlusten was de Boulevard Saint-Michel, in de studentenbuurt Quartier Latin, waar radicale militanten, sommigen gemaskerd, projectielen naar de politie gooiden, een bankfiliaal binnendrongen en vuilnisbakken in brand staken. De gendarmes reageerde door iets voor 13 uur traangas in te zetten.

De klimaatmars werd geïnfiltreerd door duizend "gewelddadige individuen". De politie omschrijft hen als black bloc's, naar een demonstratietactiek waarbij radicaal linkse activisten zich in zwarte kleding vermommen en geweld uitlokken. In een tweet riep de politie de manifestanten op om zich van hen "te distantiëren". Voor de klimaatmars zelf kwamen zo'n 10.000 mensen opdagen.

Ngo's Greenpeace en Youth For Climate, die deel uitmaken van de organisatie, riepen de demonstranten op om de mars te verlaten vanwege het geweld dat uitbrak. "Neem geen enkel risico en verlaat de klimaatmars, er is niet voldaan aan de voorwaarden voor een geweldloze mars", tweette Greenpeace, die laakte dat er traangas werd ingezet tegen "niet-gewelddadige demonstranten en gezinnen".

Reuters
© Reuters
Reuters
© Reuters
De sfeer was zaterdag gespannen in de Franse hoofdstad, waar verschillende demonstraties tegelijkertijd plaatsvonden: naast de mars voor het klimaat, was er ook een demonstratie van "gele hesjes" die het Franse sociale en fiscale beleid aan de kaak wilden stellen, en een optocht tegen de mogelijk op handen zijnde pensioenhervorming. In de vroege namiddag werden 123 mensen gearresteerd en 174 kregen een boete omdat ze zich op een plek bevonden waar het verboden was te demonstreren, aldus de politie-prefectuur van de Franse hoofdstad. Centrum van de onlusten was de Boulevard Saint-Michel, in de studentenbuurt Quartier Latin, waar radicale militanten, sommigen gemaskerd, projectielen naar de politie gooiden, een bankfiliaal binnendrongen en vuilnisbakken in brand staken. De gendarmes reageerde door iets voor 13 uur traangas in te zetten. De klimaatmars werd geïnfiltreerd door duizend "gewelddadige individuen". De politie omschrijft hen als black bloc's, naar een demonstratietactiek waarbij radicaal linkse activisten zich in zwarte kleding vermommen en geweld uitlokken. In een tweet riep de politie de manifestanten op om zich van hen "te distantiëren". Voor de klimaatmars zelf kwamen zo'n 10.000 mensen opdagen. Ngo's Greenpeace en Youth For Climate, die deel uitmaken van de organisatie, riepen de demonstranten op om de mars te verlaten vanwege het geweld dat uitbrak. "Neem geen enkel risico en verlaat de klimaatmars, er is niet voldaan aan de voorwaarden voor een geweldloze mars", tweette Greenpeace, die laakte dat er traangas werd ingezet tegen "niet-gewelddadige demonstranten en gezinnen".