Het gaat niet om het type O104, dat in Duitsland de crisis heeft veroorzaakt, maakte een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid bekend. Bevoegd minister Edith Schippers heeft echter besloten de producten van het betreffende bedrijf uit de handel te halen omdat de "nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit" (nVWA), verantwoordelijk voor de voedselveiligheid, deze week monsters heeft genomen bij dat bedrijf en ook EHEC heeft aantroffen. Over de locatie van het bedrijf worden geen mededelingen gedaan.

Rode bietenscheuten zijn een kiemgroente. De partij is uit de handel genomen omdat het mogelijk wel een ziekteverwekkend type bacterie bevat, maar dus niet de zeer gevaarlijke EHEC-soort. Consumenten vinden vanaf donderdagmorgen meer informatie op de website van de nVWA over de bietenscheuten.

Non-event

Ook in België werd de besmette partij bietenscheuten teruggeroepen. Het gaat om bietenscheuten van het merk Maerlu International met houdbaarheidsdatum 11-06-2011. De verpakking bestaat uit 106 eenheden van 50 gram. Het is mogelijk dat maximum 61 verpakkingen al verkocht werden aan de consument. Maar het Federaal Voedselagentschap (FAVV) bestempelt de besmetting tegelijkertijd als een 'non-event'. "Een besmetting met E. coli is helemaal niet zo zeldzaam", aldus het FAVV. "Die bacterie zit gewoon in onze darmen en komt regelmatig op voeding terecht."(Belga)

Dossier EHEC-bacterie

Het gaat niet om het type O104, dat in Duitsland de crisis heeft veroorzaakt, maakte een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid bekend. Bevoegd minister Edith Schippers heeft echter besloten de producten van het betreffende bedrijf uit de handel te halen omdat de "nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit" (nVWA), verantwoordelijk voor de voedselveiligheid, deze week monsters heeft genomen bij dat bedrijf en ook EHEC heeft aantroffen. Over de locatie van het bedrijf worden geen mededelingen gedaan. Rode bietenscheuten zijn een kiemgroente. De partij is uit de handel genomen omdat het mogelijk wel een ziekteverwekkend type bacterie bevat, maar dus niet de zeer gevaarlijke EHEC-soort. Consumenten vinden vanaf donderdagmorgen meer informatie op de website van de nVWA over de bietenscheuten. Non-eventOok in België werd de besmette partij bietenscheuten teruggeroepen. Het gaat om bietenscheuten van het merk Maerlu International met houdbaarheidsdatum 11-06-2011. De verpakking bestaat uit 106 eenheden van 50 gram. Het is mogelijk dat maximum 61 verpakkingen al verkocht werden aan de consument. Maar het Federaal Voedselagentschap (FAVV) bestempelt de besmetting tegelijkertijd als een 'non-event'. "Een besmetting met E. coli is helemaal niet zo zeldzaam", aldus het FAVV. "Die bacterie zit gewoon in onze darmen en komt regelmatig op voeding terecht."(Belga) Dossier EHEC-bacterie