Onderzoek naar nalatigheid bij ski-ongeval prins Johan Friso

Er is een onderzoek naar nalatigheid gestart na het ski-ongeval van de Nederlandse prins Johan Friso. Hij skiede buiten de piste.

Na het ski-ongeluk van de Nederlandse prins Johan Friso onderzoekt de Oostenrijkse politie of sprake is van het toebrengen van lichamelijk letsel door nalatigheid. Dat heeft een woordvoerder van de Oostenrijkse politie gezegd.

De zegsman stelde dat de politie zo’n onderzoek na alle ski-ongevallen voert. De politie wilde niet zeggen of het onderzoek tegen een bepaalde persoon is gericht. Prins Johan Friso raakte bedolven onder een lawine toen hij bij Lech aan het skiën was. De prins was met een andere persoon buiten de piste aan het skiën.

‘Prins Friso wist wat hij deed’

De helling waarop prins Johan Friso door een lawine werd verrast, is een gevaarlijke, korte en steile afdaling. Maar de prins wist wat hij deed. Dat heeft Michael Manhart, die verantwoordelijk is voor de veiligheid op een
groot deel van de skipistes van Lech, gezegd tegen het Oostenrijkse persbureau APA.

Manhart stelt dat “het volstrekt verkeerd is” om iemand de schuld te geven van het ski-ongeval van prins Friso. “De verantwoordelijkheid om buiten de pistes een helling af te gaan, moet iedereen voor zichzelf nemen”, meent Manhart. De deskundige noemt de lawine die de prins verraste een “risico van de skisport”.

Nog steeds in levensgevaar

De tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus ligt in Innsbrück in het ziekenhuis. Hij verkeert nog steeds niet buiten levensgevaar, maar heeft de nacht rustig en stabiel doorgebracht, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Nog volgens Oostenrijkse media heeft prins Johan Friso een schedelbasisfractuur.

Gevonden na een kwartier

De lawine kwam iets na het middaguur naar beneden bij Litzen-Zugertobel. De 43-jarige prins werd na ongeveer een kwartier gevonden. Volgens de burgemeester van Lech gebeurde het ongeval buiten de piste. Er zouden niet meer vermisten zijn.

Lawinepieper
Prins Johan Friso werd zo snel gevonden omdat hij een zogenoemde lawinepieper bij zich had, toen hij bedolven raakte onder de sneeuw. Dit heeft de politiewoordvoerder van het Oostenrijkse skidorp tegen het ANP gezegd.

Lech is de afgelopen dagen geteisterd door hevige sneeuwval. Er gold een code vier op een schaal van vijf voor lawinegevaar. Buiten de piste skiën is op dat moment zeer gevaarlijk en wordt dan ook stellig afgeraden.

De prins heeft ongeveer 20 minuten onder de sneeuw gelegen waarna hij naar het ziekenhuis is gebracht. Oostenrijkse media melden dat hij een schedelbasisfractuur zou hebben, maar dit is nog niet bevestigd. De wegen en spoorwegen naar Lech zijn nog steeds onbegaandaar door de hevige sneeuwval.

Prins Johan Friso heeft de lawine ,,met grote waarschijnlijkheid” zelf veroorzaakt. Dat heeft de burgemeester van Lech, Ludwig Muxel, vgezegd tegen de Oostenrijkse publieke omroep ÖRF. Volgens de burgemeester kwam een sneeuwbank van 30 meter breed en 50 meter lang in beweging.

Prognose
De behandelende artsen kunnen pas over enkele dagen een prognose geven over de toestand van prins Friso. Dat maakte de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst bekend. Voorts herhaalde de RVD dat de toestand van de prins stabiel is, maar dat hij wel in levensgevaar is.

De Nederlandse eerste minister Mark Rutte heeft in naam van zijn landgenoten zijn medeleven aangeboden aan de koninklijke familie. “Ik heb contact gehad met de koningin. Zij is met prinses Mabel in het ziekenhuis in Inssbruck. Ik heb laten weten dat heel Nederland zeer met ze meeleeft.”

In levensgevaar
“De situatie is dat de prins stabiel is, maar niet buiten levensgevaar. De komende dagen volgen nadere prognoses. Wij weten niet meer dan dat de beste artsen erbij zijn. Oostenrijk heeft hele goede medische zorg, daar is veel vertrouwen in. Verder moeten we de berichten afwachten.”

In de afgelopen dagen heeft het zwaar gesneeuwd in de Oostenrijkse Alpen. Daardoor groeit het gevaar van lawines.

Friso van Oranje-Nassau is onafhankelijk bestuurder bij Telenet sinds september 2004. In 1990 kwam hij in opspraak omdat hij 200 reed in een nieuwe Ferrari F40. Vanaf 1990 studeerde de prins ook bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Goldman Sachs
In 1994 vertrok de prins naar de Verenigde Staten om stage te lopen bij vliegtuigbouwer McDonnell Douglas. Hij haalde zijn doctoraal in 1995. Twee jaar later haalde hij een MBA aan het European Institute of Business Administration in Fontainebleau.

In 1995 begon hij als fellow-consultant bij adviesbureau McKinsey. Twee jaar later ging hij in Londen werken bij zakenbank Goldman Sachs, waar hij bedrijven adviseerde en assisteerde bij beursgangen.

In 1998 richtte hij met een vriend het MRI Centrum op, een bedrijf gespecialiseerd in mri-scans, waarvoor toen lange wachtlijsten waren. In 2001 werd hij vicepresident bij Goldman Sachs, waar hij Friso Vanorange heette en tot zijn genoegen niet op zijn status of titel werd aangesproken. In 2003 vertrok hij daar.

Friso zou een relatie hebben gehad met musicalster Marieke van Grimbergen, maar werd niet vaak met vriendinnetjes gesignaleerd zodat er af en toe geruchten klonken over zijn vermeende homoseksualiteit. Op 2001 deed hij zelfs een officiële verklaring uitgaan dat hij niet homoseksueel was

Gangsterliefje
De prins kwam in Nederland vooral in het nieuws door zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit, die door de pers werd afgebeeld als een gangsterliefje. Mabel Wisse Smit zou een relatie hebben gehad met de in 1991 doodgeschoten topcrimineel Klaas Bruinsma.

Zowel de prins als zijn verloofde moesten zich voor het Nederlandse volk excuseren omdat ze niet volledige openbaarheid van zaken hadden gegeven. De toenmalige premier Balkenende liet weten dat Johan Friso al zijn rechten op de troon zou verliezen als hij trouwde met Mabel Wisse Smit.

Sinds zijn huwelijk is Johan Friso geen officieel lid meet van de koninklijke familie. Hij verloor de titel Prins der Nederlanden en ook zijn erfgenamen kunnen geen aanspraak maken op de troon. (Elsevier/Belga/LW/SD/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content