Bij het onderzoek naar de verdwijning van de vlucht MH370, exact een jaar geleden, zijn er geen elementen aangebracht die wijzen op fouten van de bemanningsleden. Er zijn ook geen mechanische afwijkingen aan het licht gekomen. Dat blijkt uit een voorlopig rapport dat de onafhankelijke experts zondag gepubliceerd hebben.

'De capaciteiten van de piloot om thuis en op het werk met stress om te gaan was goed. Er is geen bekende geschiedenis van apathie, angst of prikkelbaarheid', staat in het document dat uitgebracht werd in Kuala Lumpur. 'Er is geen enkel teken van sociaal isolement, veranderende gewoontes of interesses, zelfverwaarlozing of drug- of alcoholgebruik, noch bij de piloot en de copiloot, noch bij het cabinepersoneel', concluderen de onderzoekers verder. Geen enkel elementen wijst dus op fouten bij de bemanning.

Er lijkt verder ook geen sprake te zijn van belangrijke mechanische problemen aan Boeing 777 van luchtvaartmaatschappij Malaysian Airlines. Wel werd een anomalie vastgesteld bij een van de twee bakens die signalen uitzenden om het toestel onder water terug te vinden: de vervaldatum van de batterij was al meer dan een jaar verlopen.

Het internationale team van experts onderzocht onder meer de technische gegevens over de luchtwaardigheid van het toestel, de radar- en satellietgegevens en de documenten over de lading die aan boord was. 'Het expertenteam verwacht meer feitelijke informatie uit het wrak en de zwarte dozen wanneer het toestel gevonden wordt', klinkt het.

Vlucht MH370 verdween op 8 maart 2014 op weg van Kuala Lumpur naar Peking van de radar. Aan boord van het toestel zaten 12 bemanningsleden en 227 passagiers. Ondanks de talrijke zoekacties blijft het tot op de dag van vandaag een raadsel wat er met het toestel is gebeurd. Verondersteld wordt dat het vliegtuig in de Indische Oceaan is neergestort, duizenden kilometers verwijderd van de geplande vliegroute.

'De capaciteiten van de piloot om thuis en op het werk met stress om te gaan was goed. Er is geen bekende geschiedenis van apathie, angst of prikkelbaarheid', staat in het document dat uitgebracht werd in Kuala Lumpur. 'Er is geen enkel teken van sociaal isolement, veranderende gewoontes of interesses, zelfverwaarlozing of drug- of alcoholgebruik, noch bij de piloot en de copiloot, noch bij het cabinepersoneel', concluderen de onderzoekers verder. Geen enkel elementen wijst dus op fouten bij de bemanning. Er lijkt verder ook geen sprake te zijn van belangrijke mechanische problemen aan Boeing 777 van luchtvaartmaatschappij Malaysian Airlines. Wel werd een anomalie vastgesteld bij een van de twee bakens die signalen uitzenden om het toestel onder water terug te vinden: de vervaldatum van de batterij was al meer dan een jaar verlopen. Het internationale team van experts onderzocht onder meer de technische gegevens over de luchtwaardigheid van het toestel, de radar- en satellietgegevens en de documenten over de lading die aan boord was. 'Het expertenteam verwacht meer feitelijke informatie uit het wrak en de zwarte dozen wanneer het toestel gevonden wordt', klinkt het.