Onderschepte bompakketten stonden op scherp

De tip die heeft geleid tot de ontdekking van de pakketten op twee vrachtvliegtuigen kwam van een spijtoptant van al Qaeda.

De verdachte pakketten die vrijdagavond werden gevonden aan boord van twee vrachtvliegen vanuit Jemen bevatten explosieven die op scherp stonden. In de Jemenitische hoofdstad Sanaa werd zaterdag een jonge vrouw opgepakt die ervan werd verdacht de afzendster van de pakketten te zijn. Maar ze werd zondag vrijgelaten. De tip die heeft geleid tot de ontdekking van de pakketten blijkt afkomstig te zijn van een spijtoptant van al Qaeda.

Eén pakket werd onderschept op de Britse regionale luchtvaven van East Midlands, het ander op de luchthaven van Dubai. Beide vliegtuigen hadden de Verenigde Staten als bestemming. Volgens de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano dragen de pakjes de ‘vingerafdruk van al-Qaeda op het Arabische Schiereiland.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May zei zaterdag na een bijeenkomst van het crisiscomité dat het in East Midlands onderschepte pakket operationeel was en een vliegtuig naar beneden kon halen. Volgens de politiechef van Dubai, generaal Dahi Khalfane, kon ook het op de luchthaven van Dubaï onderschepte pakket in het vliegtuig zijn ontploft.

Pentriet

Volgens Amerikaanse media zouden de verdachte pakketten pentriet (PETN) bevatten. Dat is een erg krachtige springstof die werd gebruikt bij de mislukte aanslag op de vlucht Amsterdam-Detroit op Kerstdag 2009. Het pentriet werd toen gevonden in de slip van Umar Farouk Abdulmutallab, die de mislukte aanslag pleegde.

De stof werd ook aangetroffen in de schoenen van de Britse ‘shoebomber’ Richard Reid. Hij werd ervan beschuldigd in december 2001 de verborgen explosieven te hebben willen aansteken aan boord van een vlucht Parijs-Miami.

Verdachte weer vrijgelaten

De 22-jarige vrouw die zaterdag werd opgepakt in de Jemenitische hoofdstad Sanaa werd zondag vrijgelaten. Ze werd ervan verdacht de pakketten naar de Verenigde Staten te hebben gestuurd. Volgens bronnen bij de veiligheidsdienst is uit onderzoek echter gebleken dat de verkeerde persoon werd opgepakt.

De vrouw, een studente geneeskunde aan de universiteit van Sanaa, was zaterdagavond samen met haar moeder opgepakt nadat ordetroepen haar woning hadden omsingeld. Dat gebeurde nadat de vrouw als eigenaar van een SIM-kaart op één van de springtuigen zou zijn geïdentificeerd.

Tip van spijtoptant al Qaeda

De BBC meldde maandag dat de twee bompakketten werden gevonden dankzij een tip van Jabr al-Faidi. Hij is een voormalig lid van al Qaeda en werd geïdentificeerd als een voormalige gevangene van het detentiekamp Guantanamo Bay op Cuba, waar de Verenigde Staten terreurverdachten vasthouden.

Na zijn vertrek uit Guantanamo volgde al-Faidi een rehabilitatieprogramma in Saoudi-Arabië, waarna hij zich weer aansloot bij al Qaeda in Jemen. Volgens de Britse openbare omroep heeft al-Faidi zich twee weken geleden aangegeven bij de overheid in Saoudi-Arabië.

Hij vertelde dat hij wilde terugkeren naar huis. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken is er dan een overdracht geregeld via de Jemenitische regering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content