Dat heeft Federica Mogherini, hoofd van de Europese diplomatie, bekendgemaakt, na een marathonbezoek aan Cuba.

Ze had er onder meer gesprekken met president Raul Castro.

Cuba wil de de EU de eis laat vallen om samenwerking te koppelen aan "democratische vooruitgang", een eis die sinds 1996 op tafel ligt. De EU wil dan weer Cuba eindelijk eenserie internationale verdragen over mensenrechten ondertekent en makkelijker tot dialoog bereid is.

Mogherini, die zei dat de de mensenrechten ter sprake had gebracht, "zonder evenwel op speficieke gevallen in te gaan", en dat er hieromtrent nog "interpretatieverschillen" zijn, noemde de houding van Raul Castro terzake "positief".

Er is tijdens haar bezoek ook een nieuw meerjarencontract gesloten waarmee van nu tot 2020 voor 50 miljoen Euro aan Europese steun aan sleutelsectoren wordt voorzien.

De Cubaanse autoriteiten hebben geen commentaar gegeven op het bezoek.

(Belga/RR)

Dat heeft Federica Mogherini, hoofd van de Europese diplomatie, bekendgemaakt, na een marathonbezoek aan Cuba.Ze had er onder meer gesprekken met president Raul Castro. Cuba wil de de EU de eis laat vallen om samenwerking te koppelen aan "democratische vooruitgang", een eis die sinds 1996 op tafel ligt. De EU wil dan weer Cuba eindelijk eenserie internationale verdragen over mensenrechten ondertekent en makkelijker tot dialoog bereid is.Mogherini, die zei dat de de mensenrechten ter sprake had gebracht, "zonder evenwel op speficieke gevallen in te gaan", en dat er hieromtrent nog "interpretatieverschillen" zijn, noemde de houding van Raul Castro terzake "positief".Er is tijdens haar bezoek ook een nieuw meerjarencontract gesloten waarmee van nu tot 2020 voor 50 miljoen Euro aan Europese steun aan sleutelsectoren wordt voorzien.De Cubaanse autoriteiten hebben geen commentaar gegeven op het bezoek.(Belga/RR)