Jonathan Holslag
‘De Chinezen worden mentaal voorbereid op de ‘hereniging’ met Taiwan’
China bouwt met zijn marine en luchtmacht een permanente aanwezigheid rondom het eiland uit, net zoals de Russen dat met hun landmacht in de jaren voor de invasie in Oekraïne deden.
De Britse staatsman William Pitt stelde ooit dat zwakte even vaak een voorbode is van oorlog als kracht. Zwakte en besluiteloosheid geven het signaal dat de tegenpartij zijn kans kan wagen. In dat opzicht lijkt men in China steeds vaker tot het besluit te komen dat er een zeker momentum ontstaat om Taiwan in te lijven, omdat Amerika zwak en aarzelend is.
Donald Trump heeft zich al eens laten ontvallen dat Taiwan hem niet veel kan schelen. De laatste maanden herhaalde hij dat Taiwan enerzijds de computerchipindustrie heeft ‘gestolen’ en dat het weigert te betalen voor de Amerikaanse bescherming.
Tijdens een hoorzitting stelde de belangrijkste planner in het Pentagon, Elbridge Colby, dan weer dat Taiwan belangrijk is, maar niet langer existentieel’. Die uitspraken benadrukken vooral isolationisme en lijken aan te geven dat de Amerikanen de verdediging van de zogeheten eerste-eilandenketen minder belangrijk vinden.
Veel recente schrijfsels van toonaangevende Chinese deskundigen schetsen een beeld van een onafwendbaar Amerikaans verval. ‘Hoewel de VS zich nog steeds bemoeien met de Taiwanese kwestie,’ schreef Zheng Yongnian bijvoorbeeld, ‘kunnen zij zich geen rechtstreeks conflict met China veroorloven… omdat het land daardoor helemaal zou aftakelen.’ Shao Shanbo vulde aan: ‘Amerika is niet meer zo sterk als tevoren… en Trump gelooft niet langer dat Taiwan deel uitmaakt van de kernbelangen van de VS.’
Daarnaast beschrijven veel Chinese commentatoren hoe de binnenlandse politieke chaos de buitenlandse slagkracht aantast en hoe Trump zich ten opzichte van Rusland, Iran, Noord-Korea en Israël uitermate slap en opportunistisch opstelt.
Ook besluiten zij dat het Amerikaanse leger er slecht aan toe is en dat het Trump jaren zal kosten om met zijn honderden miljarden dollars extra defensiebudget het herstel in te luiden.
In dat licht wordt het zorgwekkend hoe China steeds vaker steeds grotere militaire oefeningen rondom Taiwan organiseert. China bouwt met zijn marine en luchtmacht een permanente aanwezigheid rondom het eiland uit, net zoals de Russen dat met hun landmacht in de jaren voor de invasie in Oekraïne deden. China bouwt ook aan een oorlogseconomie, met grote strategische reserves en meer technologische onafhankelijkheid.
Bovenal worden de Chinezen mentaal voorbereid, zoals recent in een vlammend opiniestuk in het Volksdagblad. Eenieder die de hereniging van Taiwan in de weg staat, betoogde het, zal tot pulp worden geslagen door de stalen wal van vlees en bloed van meer dan 1,4 miljard Chinezen, en dat wordt een ondraaglijk scenario voor de VS.