Ewald Pironet
‘Het onafhankelijke monetaire beleid van de Fed is een van de weinige houvasten die er vandaag nog zijn in de VS’
De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, is de voornaamste kracht tegen het desastreuze beleid van president Trump. Maar hoe lang nog?
‘Wat de wereld de afgelopen 14 weken heeft gezien is een revolutie van gezond verstand’, zei de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een speech op een rally nabij Detroit in de staat Michigan, waar hij de eerste 100 dagen van zijn tweede ambtstermijn vierde. Meteen bestempelde Trump die periode als ‘de succesvolste die een regering in ons land ooit heeft gekend’.
De feiten zijn enigszins anders. In drie maanden tijd slaagde de president met zijn in maffiastijl gedrenkte vriendjespolitiek erin de geloofwaardigheid op te blazen die de VS gedurende tachtig jaar hadden opgebouwd. Het beste bewijs daarvoor is dat de Amerikaanse staatsobligaties, die decennialang werden gezien als een van de veiligste beleggingen ter wereld, onder Trump massaal werden verkocht. Nobelprijswinnaar Economie Paul Krugman zei het al: ‘Beleggers behandelen de VS steeds meer als een derdewereldeconomie.’
De invoertarieven die Trump voor vriend en vijand lanceerde, zullen leiden tot prijsstijgingen en dus tot meer inflatie in de VS, tot vertraging van de handel, tot minder economische groei en mogelijk zelfs tot een recessie. Het kortwieken van Amerikaanse overheidsdiensten, onder leiding van Elon Musk, zal zich nog lang laten voelen. Weinig mensen met enig gezag in de VS hebben zich hier luidop tegen uitgesproken, en Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed), deed dat het krachtigst.
Trump noemt Powell al langer een ‘grote loser’ en dat is na de kritiek van de voorzitter op het beleid van de president niet beter geworden. Trump wil dat de Fed de rente verlaagt, wat lenen goedkoper zou maken en de economie een boost moet geven. De Fed is dit niet van plan, omdat zij vreest voor inflatie als gevolg van de hoge invoertarieven. Een lagere rente zou die inflatie nog aanwakkeren, terwijl de doelstellingen van de Fed duidelijk zijn: maximale werkgelegenheid én stabiele prijzen. Het onafhankelijke monetaire beleid van de Fed is een van de weinige houvasten die er vandaag nog zijn in de VS.
Als de VS straks in een recessie sukkelen, zal Trump ongetwijfeld daarvoor de schuld geven aan Powell, omdat hij de rente niet heeft verlaagd. Trump verklaarde al dat ‘Powells ontslag niet snel genoeg kon komen’, maar die antwoordde dat de president hem niet kon ontslaan. Normaal eindigt de termijn van Powell in mei 2026. Nu al wordt gevreesd dat Trump dan een soort lijfknecht als Fed-voorzitter zal benoemen en er een eind zal komen aan het onafhankelijke monetaire beleid in de VS. Het zou wat rest van de Amerikaanse geloofwaardigheid helemaal teniet doen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier