Ook de 300 weerspannige asielzoekers die gisteren nog weigerden het eiland te verlaten, zijn nu in andere asielcentra ondergebracht.

Binnengevallen

Het detentiecentrum op Manus, een eiland van Papoea-Nieuw-Guinea, werd eigenlijk op 31 oktober al gesloten, maar honderden asielzoekers weigerden het eiland te verlaten. De politie- en immigratiediensten van Papoea-Nieuw-Guinea drongen daarop gisteren het kamp binnen. Naar verluidt ging ze daarbij erg agressief te werk. Op beelden die op sociale media circuleren is te zien hoe agenten met stokken op asielzoekers slaan. Tientallen van hen werden opgepakt.

Vandaag deed de politie opnieuw een inval in het kamp om ook de laatste weerspannige asielzoekers weg te halen. Volgens de Australische autoriteiten is het detentiecentrum nu volledig ontruimd.

Minister van Immigratie Peter Dutton noemde de berichten over politiegeweld 'incorrect en overdreven', maar benadrukte wel dat de Australische politie niet betrokken was bij de operatie.

De Verenigde Naties lieten al weten 'verontrust' de zijn over het mogelijke politiegeweld, maar benadrukten wel dat het de berichten niet kan controleren omdat de VN-medewerkers het kamp niet binnen mochten.

Australië houdt al jaren de vluchtelingen die per boot aankomen vast op Manus en Nauru. Het centrum op Manus moest de deuren sluiten, nadat een rechtbank op Papoea-Nieuw-Guinea had geoordeeld dat het ongrondwettelijk was.

Ook de 300 weerspannige asielzoekers die gisteren nog weigerden het eiland te verlaten, zijn nu in andere asielcentra ondergebracht.Het detentiecentrum op Manus, een eiland van Papoea-Nieuw-Guinea, werd eigenlijk op 31 oktober al gesloten, maar honderden asielzoekers weigerden het eiland te verlaten. De politie- en immigratiediensten van Papoea-Nieuw-Guinea drongen daarop gisteren het kamp binnen. Naar verluidt ging ze daarbij erg agressief te werk. Op beelden die op sociale media circuleren is te zien hoe agenten met stokken op asielzoekers slaan. Tientallen van hen werden opgepakt. Vandaag deed de politie opnieuw een inval in het kamp om ook de laatste weerspannige asielzoekers weg te halen. Volgens de Australische autoriteiten is het detentiecentrum nu volledig ontruimd. Minister van Immigratie Peter Dutton noemde de berichten over politiegeweld 'incorrect en overdreven', maar benadrukte wel dat de Australische politie niet betrokken was bij de operatie. De Verenigde Naties lieten al weten 'verontrust' de zijn over het mogelijke politiegeweld, maar benadrukten wel dat het de berichten niet kan controleren omdat de VN-medewerkers het kamp niet binnen mochten. Australië houdt al jaren de vluchtelingen die per boot aankomen vast op Manus en Nauru. Het centrum op Manus moest de deuren sluiten, nadat een rechtbank op Papoea-Nieuw-Guinea had geoordeeld dat het ongrondwettelijk was.