Over dat dodental brengt The Washington Post informatie. Een verslaggever van de krant trok naar een sjiitische begraafplaats in de heilige stad Najaf, waar een deel van de oorlogsslachtoffers belandt. Daar zouden dagelijks 40 tot 60 soldaten begraven worden, die sneuvelden in of om Tikrit. Het is niet duidelijk welk deel van het totaal aantal slachtoffers op deze begraafplaats terechtkomt, maar zeker niet alle gesneuvelden eindigen in Najaf, preciseert de krant.

Bij het begin van het offensief, dat begin maart een overmacht op de been bracht tegen de IS-milities die Tikrit bezetten, werd een snelle verovering in het vooruitzicht gesteld. Het ging, stelden regeringskringen, om een leger van 30.000 soldaten (volgens Amerikaanse bronnen zijn het er minder - 3.000 soldaten uit het regeringsleger naast misschien 20.000 milities). De Iraakse premier Haider al-Abadi verklaarde vorige week nog dat de overwinning nabij was en dat die overwinning "helemaal door Iraakse handen werd verwezenlijkt".

Iraakse bronnen lieten uitschijnen dat na een snelle verovering van Tikrit snel een offensief tegen de stad Mosoel zou kunnen geopend worden, en tegen door IS-gecontroleerde delen van de provincie Anbar.

Booby traps, zelfmoordaanslagen

Bronnen binnen het Amerikaanse leger zijn sceptisch. De Iraakse troepen zitten volgens hen nog vast in de buitenwijken van Tikrit en de binnenstad is naar hun inschatting nog stevig in handen van IS. Het Iraaks leger wilde per se zonder Amerikaanse luchtsteun opereren, en met Iraanse assistentie of zelfs leiding, maar het verzet van ergens tussen 400 en 1.000 IS-strijders is groter dan men had verwacht. De IS-aanpak met booby traps en zelfmoordcommando's maakt dat het leger behoedzamer is gaan opereren en het offensief zelfs enige tijd heeft stilgelegd.

Dat het leger zonder VS-steun en buiten officieel weten van de VS opereert, is een politieke beslissing, die de VS niet zo slecht uitkomt. Maar VS-militairen vrezen dat naarmate de verovering van Tikrit langer duurt en er meer soldaten sneuvelen, de represailles tegen de soennitische bewoners van de stad groter zullen worden.

Tikrit, grotendeels soennitisch, was de geboortestad en uitvalbasis van de gevallen dictator Saddam Hoessein. Bij de verovering van de stad in juni 2014 heeft IS een bloedbad onder sjiieten aangericht. Het Iraaks leger zou al massagraven hebben blootgelegd.

Over dat dodental brengt The Washington Post informatie. Een verslaggever van de krant trok naar een sjiitische begraafplaats in de heilige stad Najaf, waar een deel van de oorlogsslachtoffers belandt. Daar zouden dagelijks 40 tot 60 soldaten begraven worden, die sneuvelden in of om Tikrit. Het is niet duidelijk welk deel van het totaal aantal slachtoffers op deze begraafplaats terechtkomt, maar zeker niet alle gesneuvelden eindigen in Najaf, preciseert de krant.Bij het begin van het offensief, dat begin maart een overmacht op de been bracht tegen de IS-milities die Tikrit bezetten, werd een snelle verovering in het vooruitzicht gesteld. Het ging, stelden regeringskringen, om een leger van 30.000 soldaten (volgens Amerikaanse bronnen zijn het er minder - 3.000 soldaten uit het regeringsleger naast misschien 20.000 milities). De Iraakse premier Haider al-Abadi verklaarde vorige week nog dat de overwinning nabij was en dat die overwinning "helemaal door Iraakse handen werd verwezenlijkt".Iraakse bronnen lieten uitschijnen dat na een snelle verovering van Tikrit snel een offensief tegen de stad Mosoel zou kunnen geopend worden, en tegen door IS-gecontroleerde delen van de provincie Anbar.Bronnen binnen het Amerikaanse leger zijn sceptisch. De Iraakse troepen zitten volgens hen nog vast in de buitenwijken van Tikrit en de binnenstad is naar hun inschatting nog stevig in handen van IS. Het Iraaks leger wilde per se zonder Amerikaanse luchtsteun opereren, en met Iraanse assistentie of zelfs leiding, maar het verzet van ergens tussen 400 en 1.000 IS-strijders is groter dan men had verwacht. De IS-aanpak met booby traps en zelfmoordcommando's maakt dat het leger behoedzamer is gaan opereren en het offensief zelfs enige tijd heeft stilgelegd. Dat het leger zonder VS-steun en buiten officieel weten van de VS opereert, is een politieke beslissing, die de VS niet zo slecht uitkomt. Maar VS-militairen vrezen dat naarmate de verovering van Tikrit langer duurt en er meer soldaten sneuvelen, de represailles tegen de soennitische bewoners van de stad groter zullen worden.Tikrit, grotendeels soennitisch, was de geboortestad en uitvalbasis van de gevallen dictator Saddam Hoessein. Bij de verovering van de stad in juni 2014 heeft IS een bloedbad onder sjiieten aangericht. Het Iraaks leger zou al massagraven hebben blootgelegd.