De politie wil het kamp van de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein ontruimen. Honderden politie-agenten probeerden de blokkades op het plein omver te werpen en om de tenten van de betogers te verwijderen.

De betogers willen echter van geen wijken weten. Tijdens de charge van de politie riepen ze "schaam je" en zongen ze het Oekraïense volkslied. Zangeres Ruslana, die de demonstranten op het plein steunt, roep de oproerpolitie op zich terug te trekken. "Doe ons geen pijn", zei ze.

Eén dag om op te krassen

De manifestanten protesteren tegen de beslissing van president Victor Janoekovitsj om een handelsverdrag met de Europese Unie niet te tekenen. Een besluit dat hij nam onder druk van Rusland.

De betogers hadden maandag al te horen gekregen dat ze een dag hadden om het plein te verlaten. De openbaar aanklager waarschuwde toen dat demonstranten gestraft zouden worden als ze bleven protesteren

EU: 'Geen geweld'

De confrontatie tussen de ordetroepen en de manifestanten komt op het moment dat ook een diplomatieke poging wordt ondernomen de tegenstellingen te overbruggen. Catherine Ashton, de buitenlandchef van de EU, en Victoria Nuland, onderminister van Buitenlandse Zaken van de VS, waren dinsdag in Kiev om te praten met de regering en de oppositie.

De delegatie van de Europese Unie roept de Oekraïense autoriteiten intussen op geen geweld te gebruiken tegen gewone burgers. (Belga/TV)

De politie wil het kamp van de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein ontruimen. Honderden politie-agenten probeerden de blokkades op het plein omver te werpen en om de tenten van de betogers te verwijderen.De betogers willen echter van geen wijken weten. Tijdens de charge van de politie riepen ze "schaam je" en zongen ze het Oekraïense volkslied. Zangeres Ruslana, die de demonstranten op het plein steunt, roep de oproerpolitie op zich terug te trekken. "Doe ons geen pijn", zei ze.De manifestanten protesteren tegen de beslissing van president Victor Janoekovitsj om een handelsverdrag met de Europese Unie niet te tekenen. Een besluit dat hij nam onder druk van Rusland.De betogers hadden maandag al te horen gekregen dat ze een dag hadden om het plein te verlaten. De openbaar aanklager waarschuwde toen dat demonstranten gestraft zouden worden als ze bleven protesterenDe confrontatie tussen de ordetroepen en de manifestanten komt op het moment dat ook een diplomatieke poging wordt ondernomen de tegenstellingen te overbruggen. Catherine Ashton, de buitenlandchef van de EU, en Victoria Nuland, onderminister van Buitenlandse Zaken van de VS, waren dinsdag in Kiev om te praten met de regering en de oppositie.De delegatie van de Europese Unie roept de Oekraïense autoriteiten intussen op geen geweld te gebruiken tegen gewone burgers. (Belga/TV)