In Oekraïne heeft het parlement gestemd tegen de vrijlating van oppositieleidster Joelia Timosjenko. Dat meldt de Britse omroep BBC. Daardoor komt het Oekraïense associatieverdrag met de Europese Unie in gevaar.

Het Oekraïense parlement heeft zes wetsontwerpen verworpen, die de medische behandeling van Timosjenko in het buitenland mogelijk moesten maken. De regeringspartij van president Viktor Janoekovitsj verzet zich tegen de vrijlating van de ex-premier. De oppositie verwijt de partij van Janoekovitsj dat ze zijn gezwicht voor de druk van Rusland.

Europese Unie

De Europese Unie had de vrijlating van de prowesterse ex-premier als voorwaarde gekoppeld aan een historisch associatieverdrag. De overeenkomst, die volgende week zou worden ondertekend in de Litouwse hoofdstad Vilnius, wordt beschouwd als een eerste stap in de richting van Oekraïens EU-lidmaatschap.

Oekraïne staat onder grote druk van Moskou om het verdrag met de EU niet te tekenen. De Russen willen immers dat Oekraïne toetreedt tot hun douane-unie met Kazachstan en Wit-Rusland. Zij zien die unie als een potentiële concurrent voor de EU.

Oranjerevolutie

Momenteel zit ex-premier Timosjenko een celstraf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik. Ze zou haar politieke macht hebben aangewend in een overeenkomst met het Russische gasbedrijf Gazprom. Volgens de EU was het proces tegen Timosjenko politiek gemotiveerd.

Joelia Timosjenko speelde een belangrijke rol in de prowesterse Oranjerevolutie van 2004. In de jaren nadien was ze twee keer premier van Oekraïne. Na een verkiezingsnederlaag in 2010 kwam de Moskougezinde partij van Viktor Janoekovitsj aan de macht. (YD)

In Oekraïne heeft het parlement gestemd tegen de vrijlating van oppositieleidster Joelia Timosjenko. Dat meldt de Britse omroep BBC. Daardoor komt het Oekraïense associatieverdrag met de Europese Unie in gevaar.Het Oekraïense parlement heeft zes wetsontwerpen verworpen, die de medische behandeling van Timosjenko in het buitenland mogelijk moesten maken. De regeringspartij van president Viktor Janoekovitsj verzet zich tegen de vrijlating van de ex-premier. De oppositie verwijt de partij van Janoekovitsj dat ze zijn gezwicht voor de druk van Rusland.De Europese Unie had de vrijlating van de prowesterse ex-premier als voorwaarde gekoppeld aan een historisch associatieverdrag. De overeenkomst, die volgende week zou worden ondertekend in de Litouwse hoofdstad Vilnius, wordt beschouwd als een eerste stap in de richting van Oekraïens EU-lidmaatschap.Oekraïne staat onder grote druk van Moskou om het verdrag met de EU niet te tekenen. De Russen willen immers dat Oekraïne toetreedt tot hun douane-unie met Kazachstan en Wit-Rusland. Zij zien die unie als een potentiële concurrent voor de EU.Momenteel zit ex-premier Timosjenko een celstraf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik. Ze zou haar politieke macht hebben aangewend in een overeenkomst met het Russische gasbedrijf Gazprom. Volgens de EU was het proces tegen Timosjenko politiek gemotiveerd.Joelia Timosjenko speelde een belangrijke rol in de prowesterse Oranjerevolutie van 2004. In de jaren nadien was ze twee keer premier van Oekraïne. Na een verkiezingsnederlaag in 2010 kwam de Moskougezinde partij van Viktor Janoekovitsj aan de macht. (YD)