Obamacare werkt iets beter, maar blijft omstreden

Barack Obama © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In de VS draait de website waar mensen kunnen intekenen voor Obamacare, de ziektehervorming van de president, een stuk vlotter dan bij de rampzalige lancering. Ondertussen blijven Obama’s tegenstanders met rechtszaken uitpakken.

Toen de website Healthcare.gov op 1 oktober openging, was dat een complete catastrofe. Mensen zonder ziekteverzekering konden zich er in theorie aanmelden om een polis af te sluiten, maar in de praktijk werkte dat niet. De wachttijden waren eindeloos en wie met veel geluk toch een verbinding kreeg, keek aan tegen foutmeldingen crashes.

Barack Obama beloofde dat de site tegen 1 december zou werken. Na een paar dagen blijkt hij die belofte grotendeels in te lossen. In oktober slaagden slechts 25.000 Amerikanen erin om zich in te schrijven op Healthcare.gov. In november waren dat er al 100.000. Afgaande op de eerste berichten zouden de cijfers voor de komende maanden nog een stuk hoger kunnen liggen.

Na een reeks verbeteringen aan de hardware en de software kan de site nu 50.000 bezoekers tegelijkertijd aan en 800.00 per dag, stelt het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. Pagina’s laden binnen de seconde en de foutmeldingen liggen onder 1 procent. Terwijl de site bij de lancering 60 procent van de tijd niet werkte, doet hij het hij nu meer dan 90 procent wel.

Obama: ‘Geen weg terug’

Barack Obama is ondertussen begonnen aan een nieuw PR-offensief voor zijn ziektehervorming. Hij moet wel. Obamacare is zijn belangrijkste verwezenlijking en na de catastrofale lancering van de website heeft bij behoorlijk wat politieke averij opgelopen. Dat straalt met tussentijdse parlementsverkiezingen op het programma voor eind 2014 bovendien af op zijn Democratische partijgenoten. Voor de president is er dus werk aan de winkel.

“Onze zwakke uitvoering van de website de eerste paar maanden verdoezelde het feit dat er een hele hoop mensen zijn die er hun voordeel mee zullen doen”, zei Obama in het Witte Huis. “Nu de website voor de grote meerderheid van de gebruikers werkt, moeten we ervoor zorgen dat mensen weer kijken naar wat er op het spel staat, en dat is dat u en uw familie de veiligheid krijgen van degelijke ziekteverzekering voor een redelijke prijs.”

De goed-nieuws-show van het Witte Huis werd door de Republikeinen op gehoon onthaald. Zij zijn nog steeds niet bereid om de strijd tegen de ziektewet op te geven. Obama is echter van plan om zich te weren. “Mijn belangrijkste boodschap is dat we niet teruggaan”, zei hij. “Als ik nog eens drie jaar moet vechten om ervoor te zorgen dat deze wet werkt, dan zal ik dat doen.”

Voorbehoedsmiddelen en subsidies

Als het aan Obama’s politieke tegenstanders ligt, zal een groot deel van dat gevecht zich afspelen in de rechtbanken. In één rechtszaak gaat het over het recht voor werkgevers om op religieuze gronden te weigeren om mee te betalen voor ziektepolissen voor hun werknemers die voorbehoedsmiddelen dekken. De wet verplicht hen daartoe, maar een aantal christelijk werkgever zien dat niet zitten.

Een andere rechtszaak gaat over de subsidies die mensen met lagere inkomens krijgen om zich te laten verzekeren door de privésector. Volgens de letter van de wet, zeggen de tegenstanders, kunnen die subsidies alleen worden uitgekeerd aan mensen die gebruik maken van de Obamacare-websites die zijn opgezet door individuele deelstaten. Dat wil zeggen: niet voor mensen die zich inschrijven op de federale site Healthcare.gov.

Krijgen die tegenstanders gelijk van de rechters, dan zou dat het functioneren van Obamacare zeer ernstig verstoren. Slechts zestien van de vijftig deelstaten hebben een eigen gezondheids-site. Niet toevallig worden die zo goed als allemaal bestuurd door Democratische gouverneurs.

Heel wat Washingtonwatchers gaan ervan uit dat die rechtszaken de laatste kans zijn om Obamacare ongedaan te maken. Als de ziektewet er inderdaad in slaagt om het grootste deel van tientallen miljoenen onverzekerde Amerikanen te dekken en dat, zoal de eerste ramingen aangeven, doet met lagere premies voor consumenten en minder kosten voor de overheid, dan zullen weinigen er nog vanaf willen, wordt verondersteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content