Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney die op dezelfde dag speeches afleveren in Ohio, een belangrijke strijdstaat voor de VS-presidentsverkiezingen in november: het geeft aan dat het stilaan ernst wordt met de campagne.

Onderwerp van gesprek: de economie. Volgens Romney heeft Obama op dat vlak niks gepresteerd. Obama verwijt de Republikein dan weer dat hij terug wil naar het beleid uit de jaren van George W. Bush. Dat leidde volgens hem tot de nog steeds aanslepende economische crisis.

Bush op steroïden

Volgens Obama, die sprak in Cleveland, is de presidentsverkiezing op 6 november een keuze tussen zijn economische aanpak, of die van Romney, "een 'make-or-break'-moment voor de middenklasse."

Obama erkende dat het Amerikaanse economische herstel langzaam gaat. De werkloosheid in de VS bedraagt volgens de laatste cijfers 8,2 procent.

Tegelijkertijd zei hij dat de economische ideeën van de Romney en de Republikeinen nergens heen zouden leiden. Die zijn volgens Obama "hetzelfde wat ze voordien geprobeerd hebben, maar dan op steroïden.

Pijnlijke besparingen

"We hebben dit al eens geprobeerd", zei Obama. "Hun beleid deed de economie niet groeien, het deed de middenklasse niet groeien en het verminderde onze staatsschuld niet."

Obama stelde dat Romney's plannen erin bestaan om regulering voor banken, natuurvervuilers, oliebedrijven af te breken, net als bescherming voor werknemers en consumenten.

Hij zei dat Romney de dure belastingsverlaging van president Bush permanent zou maken (Obama probeerde die herhaaldelijk tevergeefs af te schaffen) en daar nog eens 5000 miljard dollar aan nieuwe belastingsverminderingen aan toe zou voegen.

Volgens Obama zou dat tot pijnlijke bezuinigingen leiden, onder andere in onderwijs, jobtraining, medisch onderzoek en groene energie. Obama zei stelt daar tegenover dat hij wil investeren in die sectoren. Volgens hem zou dat tot economische groei en banen voor de middenklasse leiden.

'Praten is makkelijk'

Een paar honderd kilometer verderop, in Cincinnati, verweet Romney Obama dat hij excuses zoekt voor zijn eigen ondermaatse presteren. De president Obama hield een speech over de economie, "omdat hij "geen herstel voor de economie heeft afgeleverd", sneerde Romney.

"Wat Obama zegt en wat hij doet, is niet altijd hetzelfde", zei Romney. "Dus, als mensen willen weten hoe goed zijn economisch beleid werkt, kunnen ze met hun buur praten en vragen of het vandaag beter gaat. Vergeet niet: hij is drie en een half jaar president geweest en praten is makkelijk. Daden spreken zeer luid." (TV)

Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney die op dezelfde dag speeches afleveren in Ohio, een belangrijke strijdstaat voor de VS-presidentsverkiezingen in november: het geeft aan dat het stilaan ernst wordt met de campagne. Onderwerp van gesprek: de economie. Volgens Romney heeft Obama op dat vlak niks gepresteerd. Obama verwijt de Republikein dan weer dat hij terug wil naar het beleid uit de jaren van George W. Bush. Dat leidde volgens hem tot de nog steeds aanslepende economische crisis. Bush op steroïden Volgens Obama, die sprak in Cleveland, is de presidentsverkiezing op 6 november een keuze tussen zijn economische aanpak, of die van Romney, "een 'make-or-break'-moment voor de middenklasse." Obama erkende dat het Amerikaanse economische herstel langzaam gaat. De werkloosheid in de VS bedraagt volgens de laatste cijfers 8,2 procent. Tegelijkertijd zei hij dat de economische ideeën van de Romney en de Republikeinen nergens heen zouden leiden. Die zijn volgens Obama "hetzelfde wat ze voordien geprobeerd hebben, maar dan op steroïden. Pijnlijke besparingen "We hebben dit al eens geprobeerd", zei Obama. "Hun beleid deed de economie niet groeien, het deed de middenklasse niet groeien en het verminderde onze staatsschuld niet." Obama stelde dat Romney's plannen erin bestaan om regulering voor banken, natuurvervuilers, oliebedrijven af te breken, net als bescherming voor werknemers en consumenten. Hij zei dat Romney de dure belastingsverlaging van president Bush permanent zou maken (Obama probeerde die herhaaldelijk tevergeefs af te schaffen) en daar nog eens 5000 miljard dollar aan nieuwe belastingsverminderingen aan toe zou voegen. Volgens Obama zou dat tot pijnlijke bezuinigingen leiden, onder andere in onderwijs, jobtraining, medisch onderzoek en groene energie. Obama zei stelt daar tegenover dat hij wil investeren in die sectoren. Volgens hem zou dat tot economische groei en banen voor de middenklasse leiden. 'Praten is makkelijk' Een paar honderd kilometer verderop, in Cincinnati, verweet Romney Obama dat hij excuses zoekt voor zijn eigen ondermaatse presteren. De president Obama hield een speech over de economie, "omdat hij "geen herstel voor de economie heeft afgeleverd", sneerde Romney. "Wat Obama zegt en wat hij doet, is niet altijd hetzelfde", zei Romney. "Dus, als mensen willen weten hoe goed zijn economisch beleid werkt, kunnen ze met hun buur praten en vragen of het vandaag beter gaat. Vergeet niet: hij is drie en een half jaar president geweest en praten is makkelijk. Daden spreken zeer luid." (TV)