De Amerikaanse president Barack Obama roept de internationale gemeenschap in het kader van de ebola-epidemie op om snel actie te ondernemen en zo te voorkomen dat honderdduizenden mensen met het virus geïnfecteerd raken. Momenteel heeft het ebolavirus in West-Afrika al aan meer dan 2.400 mensen het leven gekost.

'Bedreiging veiligheid wereldwijd'

'Het gaat om een epidemie die niet enkel een bedreiging vormt voor de regionale veiligheid, het is ook een potentiële bedreiging voor de veiligheid wereldwijd indien deze landen instorten, hun economie implodeert en de mensen panikeren', waarschuwde Obama in Atlanta waar hij de grote lijnen van het Amerikaanse actieplan toelichtte.

Militair commandocentrum

Hij verklaarde voorts dat de Verenigde Staten bereid zijn om een voortrekkersrol te spelen. Obama had het onder andere over de oprichting van een militair commandocentrum in Liberia, van waaruit de inspanningen in de hele regio gecoördineerd zouden kunnen worden. Ook wil hij een luchtbrug inleggen om het nodige materiaal snel tot in West-Afrika te krijgen. De VS sturen bovendien ongeveer 3.000 militairen naar West-Afrika om de ebola-epidemie te bestrijden. (Belga/WB)

De Amerikaanse president Barack Obama roept de internationale gemeenschap in het kader van de ebola-epidemie op om snel actie te ondernemen en zo te voorkomen dat honderdduizenden mensen met het virus geïnfecteerd raken. Momenteel heeft het ebolavirus in West-Afrika al aan meer dan 2.400 mensen het leven gekost.'Het gaat om een epidemie die niet enkel een bedreiging vormt voor de regionale veiligheid, het is ook een potentiële bedreiging voor de veiligheid wereldwijd indien deze landen instorten, hun economie implodeert en de mensen panikeren', waarschuwde Obama in Atlanta waar hij de grote lijnen van het Amerikaanse actieplan toelichtte. Hij verklaarde voorts dat de Verenigde Staten bereid zijn om een voortrekkersrol te spelen. Obama had het onder andere over de oprichting van een militair commandocentrum in Liberia, van waaruit de inspanningen in de hele regio gecoördineerd zouden kunnen worden. Ook wil hij een luchtbrug inleggen om het nodige materiaal snel tot in West-Afrika te krijgen. De VS sturen bovendien ongeveer 3.000 militairen naar West-Afrika om de ebola-epidemie te bestrijden. (Belga/WB)