Volgens Barack Obama zou het project de Amerikaanse economie niet vooruit helpen en zou het bovendien 'het Amerikaanse leiderschap op gebied van ecologie ondermijnen', zo zei hij op een persconferentie.

Symbooldossier

Met de geplande 1.900 kilometer lange Keystone XL-pijpleiding wilde het bedrijf Transcanada dagelijks tot 830.000 barrels ruwe olie uit de erg vervuilende teerzanden in Canada dwars door de Verenigde Staten naar raffinaderijen in het zuiden aan de Golf van Mexico transporteren.

Maar na stevig weerwerk van inheemse bevolkingsgroepen, milieuorganisaties en boeren groeide de pijpleiding uit tot een symbooldossier in de strijd tegen de klimaatverandering.

Uitstel

Transcanada ijverde jarenlang voor een snelle goedkeuring van het project. Maar begin deze week vroeg het plots aan de Amerikaanse regering om de vergunningsprocedure on hold te zetten.

Het bedrijf wilde naar eigen zeggen wachten op een gerechtelijke uitspraak omtrent de route in Nebraska, maar critici vermoedden dat het vooral tijd wou kopen. Mogelijk zette het zijn hoop op de verkiezing van een Republikeinse president eind 2016, die het project beter gezind zou zijn.

De regering-Obama ging echter niet in op die vraag tot uitstel.

Overwinning

Het veto van Obama betekent een grote overwinning voor milieubeschermers. Voor de tewerkstelling was het onbelangrijk: aan het project zouden amper 35 jobs kleven. (IPS/KVDA)

Volgens Barack Obama zou het project de Amerikaanse economie niet vooruit helpen en zou het bovendien 'het Amerikaanse leiderschap op gebied van ecologie ondermijnen', zo zei hij op een persconferentie.Met de geplande 1.900 kilometer lange Keystone XL-pijpleiding wilde het bedrijf Transcanada dagelijks tot 830.000 barrels ruwe olie uit de erg vervuilende teerzanden in Canada dwars door de Verenigde Staten naar raffinaderijen in het zuiden aan de Golf van Mexico transporteren. Maar na stevig weerwerk van inheemse bevolkingsgroepen, milieuorganisaties en boeren groeide de pijpleiding uit tot een symbooldossier in de strijd tegen de klimaatverandering.Transcanada ijverde jarenlang voor een snelle goedkeuring van het project. Maar begin deze week vroeg het plots aan de Amerikaanse regering om de vergunningsprocedure on hold te zetten. Het bedrijf wilde naar eigen zeggen wachten op een gerechtelijke uitspraak omtrent de route in Nebraska, maar critici vermoedden dat het vooral tijd wou kopen. Mogelijk zette het zijn hoop op de verkiezing van een Republikeinse president eind 2016, die het project beter gezind zou zijn.De regering-Obama ging echter niet in op die vraag tot uitstel.Het veto van Obama betekent een grote overwinning voor milieubeschermers. Voor de tewerkstelling was het onbelangrijk: aan het project zouden amper 35 jobs kleven. (IPS/KVDA)