Obama waarschuwde ervoor dat de VS in het land van kolonel Moammar al-Khaddafi niet dezelfde fout mogen maken als in Irak. "We zijn ons bewust van de risico's en de kosten van een militaire
actie en we zijn terughoudend om geweld te gebruiken om een
wereldprobleem op te lossen", aldus Obama. "Maar als onze belangen en waarden in gevaar komen, moeten we onze verantwoordelijkheid opnemen. Als we Khaddafi met geweld willen doen vallen, zal onze coalitie barsten."

Voorts kondigde Obama aan dat de NAVO vanaf woensdag het bevel overneemt van alle militaire operaties in Libië. De NAVO had zondag al besloten niet alleen het wapenembargo en het vliegverbod te handhaven, maar eventueel ook aanvallen uit te voeren op Libische grondtroepen. Momenteel is het bevel nog in handen van de internationale coalitie, die wordt geleid door de Frankrijk, de VS en Groot-Brittannië.

In Londen komt straks een internationale conferentie bijeen van landen die gaan beslissen over de doelstellingen van de oorlog tegen Khaddafi. Daar wordt onder meer gepraat over de mogelijke duur van de interventie, over de inzet van grondtroepen en over het lot van Khaddafi. (Belga/EE)

Obama waarschuwde ervoor dat de VS in het land van kolonel Moammar al-Khaddafi niet dezelfde fout mogen maken als in Irak. "We zijn ons bewust van de risico's en de kosten van een militaire actie en we zijn terughoudend om geweld te gebruiken om een wereldprobleem op te lossen", aldus Obama. "Maar als onze belangen en waarden in gevaar komen, moeten we onze verantwoordelijkheid opnemen. Als we Khaddafi met geweld willen doen vallen, zal onze coalitie barsten." Voorts kondigde Obama aan dat de NAVO vanaf woensdag het bevel overneemt van alle militaire operaties in Libië. De NAVO had zondag al besloten niet alleen het wapenembargo en het vliegverbod te handhaven, maar eventueel ook aanvallen uit te voeren op Libische grondtroepen. Momenteel is het bevel nog in handen van de internationale coalitie, die wordt geleid door de Frankrijk, de VS en Groot-Brittannië. In Londen komt straks een internationale conferentie bijeen van landen die gaan beslissen over de doelstellingen van de oorlog tegen Khaddafi. Daar wordt onder meer gepraat over de mogelijke duur van de interventie, over de inzet van grondtroepen en over het lot van Khaddafi. (Belga/EE)