De onthulling in The Wall Street Journal komt er twee dagen nadat de partij van de president bij tussentijdse verkiezingen fiks verloor. De haviken van de overwinnende Republikeinen willen onder meer een hardere aanpak van Iran.

Het Witte Huis wil het bestaan van de brief bevestigen noch ontkennen.

De krant citeert niet uit de brief maar geeft wel de grote lijnen weer. Obama spoort Ali Khameni, en via hem Iran, aan om tijdens de onderhandelingen met de internationale groep (met vertegenwoordigers van de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland) tot een vergelijk te komen over het kernprogramma van Iran. Die onderhandelingen moeten voor 24 november aflopen.

Sancties

In ruil voor dat nucleair akkoord zouden de sancties tegen Iran opgeheven worden. In de brief voegt Obama, nog altijd volgens de Wall Street Journal, nu een verder voordeel aan. Na zo'n akkoord kan het tot (verdere) samenwerking komen tussen VS en Iran in de strijd tegen de gemeenschappelijke vijand: Islamitische Staat. Op lokaal vlak zou er trouwens nu al enige coördinatie zijn tussen Iraanse tussenkomsten en Amerikaanse.

Dit is, volgens de krant, de vierde brief van Obama aan ayatollah Khamenei. Die laatste heeft tot dusver geen van de brieven beantwoord.

(RR)

De onthulling in The Wall Street Journal komt er twee dagen nadat de partij van de president bij tussentijdse verkiezingen fiks verloor. De haviken van de overwinnende Republikeinen willen onder meer een hardere aanpak van Iran.Het Witte Huis wil het bestaan van de brief bevestigen noch ontkennen.De krant citeert niet uit de brief maar geeft wel de grote lijnen weer. Obama spoort Ali Khameni, en via hem Iran, aan om tijdens de onderhandelingen met de internationale groep (met vertegenwoordigers van de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland) tot een vergelijk te komen over het kernprogramma van Iran. Die onderhandelingen moeten voor 24 november aflopen.In ruil voor dat nucleair akkoord zouden de sancties tegen Iran opgeheven worden. In de brief voegt Obama, nog altijd volgens de Wall Street Journal, nu een verder voordeel aan. Na zo'n akkoord kan het tot (verdere) samenwerking komen tussen VS en Iran in de strijd tegen de gemeenschappelijke vijand: Islamitische Staat. Op lokaal vlak zou er trouwens nu al enige coördinatie zijn tussen Iraanse tussenkomsten en Amerikaanse.Dit is, volgens de krant, de vierde brief van Obama aan ayatollah Khamenei. Die laatste heeft tot dusver geen van de brieven beantwoord.(RR)