De Verenigde Staten hebben nog geen beslissing genomen over hun reactie op de aanval met gifgas in Syrië die wordt toegeschreven aan het regime van president Bashar al-Assad. Dat zei president Barack Obama in een interview met de Amerikaanse openbare omroep PBS. Hij wil Damascus een "waarschuwing" sturen.

Consequenties

"Niemand trekt nog in twijfel dat chemische wapens op grote schaal gebruikt werden in Syrië", klonk het. Volgens Obama zijn de troepen van Assad de enigen die zo'n aanval konden uitvoeren. De bewijzen tonen aan dat de Syrische oppositie niet in staat is tot aanvallen op die schaal, met honderden slachtoffers.

De VS willen volgens Obama geen open confrontatie aangaan met de Syrische regering. "Maar er moeten internationale consequenties komen." Wat de VS juist zullen ondernemen, wil Obama dus nog niet zeggen. Hij heeft de kwestie al uitvoering met zijn adviseurs besproken, maar een beslissing over een Amerikaanse operatie in Syrië is er nog niet.

De president verwierp het idee van een interventie om de Syrische oppositie te steunen. Een "direct militair engagement" van de VS in de burgeroorlog "komt de situatie op het terrein niet ten goede." De VS en bondgenoten willen wel de Syrische regering "een krachtige boodschap sturen dat ze dit best niet meer herhalen".

Het Assad-regime straffen "zal niet alle problemen oplossen". Obama hoopt dat er een overgang zal plaatsvinden in Syrië. Hij is bereid om samen met Rusland en anderen te proberen om alle partijen rond te tafel te krijgen om een oplossing te vinden.

Oorlogsbodems liggen klaar

Een aanval met kruisraketten tegen militaire doelwitten wordt door velen waarschijnlijk geacht op korte termijn. Volgens een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris die anoniem met de televisiezender NBC praatte, is een aanval nu "schijnbaar onvermijdelijk" en zal hij waarschijnlijk plaatsvinden "binnen de paar dagen". De Amerikaanse marine zou in de Middellandse Zee vier destroyers en een duikboot klaarhouden om Syrië met kruisraketten te bestoken zodra Obama het groene licht geeft. Een vijfde destroyer is onderweg en ook een Britse onderzeeër zou binnen schootsbereik liggen.

Een officiële reactie van de VN-Veiligheidsraad op de gifgasaanval van vorige week in een buitenwijk van Damascus kwam er woensdag niet. Volgens de bron van NBC beschouwt Washington de Veiligheidsraad, waar Rusland en China de zaak blokkeren, als hopeloos verlamd en is het niet van plan om op de VN te wachten.

Ook Duitsland overtuigd

Inmiddels liet ook Berlijn weten niet langer te twijfelen aan de betrokkenheid van het Assad-regime bij de gifgasaanval. Dat zei een regeringswoordvoerder woensdagavond nadat bondskanselier Angela Merkel een telefonisch onderhoud had met de Britse premier David Cameron.

Volgens de woordvoerder moet de Syrische regering geen hoop koesteren dat het dergelijke aanvallen in strijd met het internationaal recht onbestraft kan blijven uitvoeren. "De bondskanselier denkt net als de premier (Cameron; red.) dat een internationale reactie onvermijdelijk is." (Belga/TV)

De Verenigde Staten hebben nog geen beslissing genomen over hun reactie op de aanval met gifgas in Syrië die wordt toegeschreven aan het regime van president Bashar al-Assad. Dat zei president Barack Obama in een interview met de Amerikaanse openbare omroep PBS. Hij wil Damascus een "waarschuwing" sturen."Niemand trekt nog in twijfel dat chemische wapens op grote schaal gebruikt werden in Syrië", klonk het. Volgens Obama zijn de troepen van Assad de enigen die zo'n aanval konden uitvoeren. De bewijzen tonen aan dat de Syrische oppositie niet in staat is tot aanvallen op die schaal, met honderden slachtoffers.De VS willen volgens Obama geen open confrontatie aangaan met de Syrische regering. "Maar er moeten internationale consequenties komen." Wat de VS juist zullen ondernemen, wil Obama dus nog niet zeggen. Hij heeft de kwestie al uitvoering met zijn adviseurs besproken, maar een beslissing over een Amerikaanse operatie in Syrië is er nog niet.De president verwierp het idee van een interventie om de Syrische oppositie te steunen. Een "direct militair engagement" van de VS in de burgeroorlog "komt de situatie op het terrein niet ten goede." De VS en bondgenoten willen wel de Syrische regering "een krachtige boodschap sturen dat ze dit best niet meer herhalen".Het Assad-regime straffen "zal niet alle problemen oplossen". Obama hoopt dat er een overgang zal plaatsvinden in Syrië. Hij is bereid om samen met Rusland en anderen te proberen om alle partijen rond te tafel te krijgen om een oplossing te vinden.Een aanval met kruisraketten tegen militaire doelwitten wordt door velen waarschijnlijk geacht op korte termijn. Volgens een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris die anoniem met de televisiezender NBC praatte, is een aanval nu "schijnbaar onvermijdelijk" en zal hij waarschijnlijk plaatsvinden "binnen de paar dagen". De Amerikaanse marine zou in de Middellandse Zee vier destroyers en een duikboot klaarhouden om Syrië met kruisraketten te bestoken zodra Obama het groene licht geeft. Een vijfde destroyer is onderweg en ook een Britse onderzeeër zou binnen schootsbereik liggen.Een officiële reactie van de VN-Veiligheidsraad op de gifgasaanval van vorige week in een buitenwijk van Damascus kwam er woensdag niet. Volgens de bron van NBC beschouwt Washington de Veiligheidsraad, waar Rusland en China de zaak blokkeren, als hopeloos verlamd en is het niet van plan om op de VN te wachten. Inmiddels liet ook Berlijn weten niet langer te twijfelen aan de betrokkenheid van het Assad-regime bij de gifgasaanval. Dat zei een regeringswoordvoerder woensdagavond nadat bondskanselier Angela Merkel een telefonisch onderhoud had met de Britse premier David Cameron. Volgens de woordvoerder moet de Syrische regering geen hoop koesteren dat het dergelijke aanvallen in strijd met het internationaal recht onbestraft kan blijven uitvoeren. "De bondskanselier denkt net als de premier (Cameron; red.) dat een internationale reactie onvermijdelijk is." (Belga/TV)