Obama kondigt hervorming NSA-spionageprogramma aan

Barack Obama © REUTERS

Barack Obama heeft een plan voorgesteld dat een einde moet maken aan het massaal aftappen van telefoondata in de VS. Voortaan mag de NSA de gegevens niet meer zelf bijhouden en moet een rechter toestemming geven voor inzage.

Het aftappen van de ‘metadata’ over telefoongesprekken (‘Wie belt wie, waar en wanneer?’) is een van de geheime programma’s van het Amerikaanse National Security Agency (NSA) die aan het licht gebracht werden door klokkenluider Edward Snowden.

Zoals verwacht, kondigt VS-president Barack Obama nu aan dat op zijn minst dat programma gekortwiekt wordt. Dat was een paar dagen geleden al gelekt, maar wordt nu officieel.

Speciale rechtbank

Voortaan heeft de NSA geen toelating meer om massaal metadata over telefoonverkeer op te slaan. De telefoonmaatschappijen moeten die informatie (die ze sowieso op hun servers hebben staan) zelf bijhouden. Willen de inlichtingendiensten ze inkijken, dan moeten ze daar eerst toestemming voor vragen van een speciale rechtbank. Alleen in geval van acute noodsituaties voor de nationale veiligheid kan die laatste stap overgeslagen worden.

“De overheid moet niet massaal data verzamelen of opslaan”, zei Obama in een schriftelijke verklaring, geciteerd door de krant USA Today. De president vraagt dat het Congres nu de wetgeving opstelt om dat praktisch te regelen.

“Ik vertrouw erop dat deze benadering ervoor zal zorgen dat onze inlichtingen- en politiediensten toegang hebben tot de informatie die ze nodig hebben om ons veilig te houden, terwijl er tegelijk iets gedaan wordt aan de legitieme bekommernissen over onze grondwettelijke vrijheden”, vervolgde Obama.

‘Keerpunt’

Klokkenluider Edward Snowden noemde Obama’s voorgenomen hervorming een paar dagen terug “een keerpunt”, al vindt hij dat er meer moeten volgen.

“Deze spionageprogramma’s, geheimgehouden voor het volk en eerder reflexmatig in stand gehouden dan op basis van rede, zijn onnodig en moeten beëindigd worden”, stelde hij in een mededeling die verspreid werd door de burgerrechtenbeweging American Civil Liberties Union (ACLU). “Dit is het begin van een nieuw inspanning om de rechtmatige plaats van het publiek binnen de overheid te herstellen.”

De Republikeinse oppositie geeft aan dat ze voor één keer redelijk eendrachtig achter de intenties van de president staat.

James Clapper, de baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten gaf dan weer aan dat de hervorming ervoor zal zorgen “dat we alle informatie hebben om onze taak te vervullen, terwijl we tegelijkertijd de burgervrijheden en de privacy beschermen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content