Obama: 'Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor onze toekomst' (video)

03/08/15 om 21:52 - Bijgewerkt om 21:52

'De klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze toekomst'. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama bij de officiële presentatie van zijn nieuw, ambitieus klimaatplan.

Obama: 'Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor onze toekomst' (video)

Barack Obama © Belga Image

Obama kondigde drastische maatregelen aan om de emissie van CO2 terug te dringen. Essentieel in het 'Clean Power Plan' is dat bestaande energiecentrales hun schadelijke uitstoot tegen 2030 met 32 procent moeten verminderen in vergelijking met 2005. Lees meer.

De klimaatverandering 'is de grootste bedreiging van onze toekomst', zei Obama bij de officiële presentatie. Er is geen tijd meer om af te wachten, anders is het te laat. 'We hebben slechts één thuis, slechts één planeet. Er is geen plan B'.

De president zei dat elke staat een eigen plan mag opstellen. 'Sommige staten halen immers meer stroom uit gas, anderen meer uit hernieuwbare energiebronnen en nog andere uit kolen. De staten krijgen de kans om zelf een manier te zoeken die voor hen werkt, maar liever vroeger dan later. De tijd staat niet aan onze kant'.

Het plan zal wellicht op veel weerstand stuiten in het door Republikeinen gedomineerde Congres en dan vooral van Congresleden uit staten waar veel kolen geproduceerd worden. (KVDA)

Onze partners