Obama gaat achter het geld van de Republikeinen aan

© Reuters

De VS-president wil dat de Republikeinse groep Crossroads GPS zijn geldschieters bekendmaakt. Crossroads kan tot honderd miljoen dollar uitgeven om Obama uit het Witte Huis te krijgen.

Stichter en drijvende kracht achter Crossroads is Karl Rove, destijds de campagnegoeroe van president George W. Bush. Hij en Steven Law, de directeur van Crossroads, kregen van de Obamacampagne een brief waarin ze aangemaand worden om hun donorenlijst publiek te maken. De Amerikaanse krant The New York Times kreeg een kopie.

In de brief beschuldigt Obama’s advocaat Robert F. Bauer Crossroads ervan dat het gebruikmaakt van een vals statuut om politieke giften van rijke individuen en bedrijven te verbergen. “Crossroads schijnt te geloven dat het tijd kan winnen en massieve geldsommen uitgeven in deze verkiezingen zonder ook maar een spoor van de herkomst daarvan te moeten publiek maken.”

Partijpolitieke spreekbuizen

De brief komt er na een gerechtelijke uitspraak vorige week over de gelijkaardige – zij het veel kleinere – groep Real Truth About Obama. Die stelt dat de overheid geval per geval moet natrekken of groepen die zich nominaal met liefdadigheid of publieke voorlichting bezighouden in de praktijk geen partijpolitieke spreekbuizen zijn.

In een gelijktijdige klacht bij de Federal Election Commission (FEC), die verkiezingen reguleert, stelt Bauer dat Crossroads “duidelijk een politiek comité is” en dus moet bekendmaken van wie het geld krijgt.

Na de controversiële Citizens United-uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2010, die ongelimiteerde politieke giften van bedrijven toeliet, zijn groepen als Crossroads als paddenstoelen uit de grond geschoten in de VS.

Allemaal samen zullen ze tijdens de VS-presidentscampagne dit najaar wellicht honderden miljoenen dollars uitgeven. Daarmee zullen ze vooral Obama’s uitdager Mitt Romney en andere Republikeinse kandidaten steunen. Aangenomen wordt dat Crossroads alleen al een oorlogskas van 100 miljoen dollar zal hebben.

Muilkorven

Bij de tussentijdse verkiezingen van 2010 overschaduwden de uitgaven van bedrijven en groepen als Crossroads of de pro-Republikeinse Amerikaanse kamer van Koophandel de steun die Democraten kregen van externe groepen. Tijdens het recente afzettingsreferendum tegen Scott walker, de Republikeinse gouverneur van Wisconsin, haalden de Republikeinen zelfs zeven dollar op voor elke dollar die de Democraten extern inzamelden.

De Democraten hebben er dus alle belang bij om groepen als Crossroads gerechtelijk te muilkorven. Dat wil echter niet zeggen dat de huidige stappen tegen Roves groep veel zoden aan de dijk zullen zetten.

Miljonairs en miljardairs

De FEC heft 120 dagen om de zaak te behandelen. Daarna kan de Obamacampagne naar het gerecht stappen. Tegen de tijd dat er een uitspraak is, zijn de verkiezingen wellicht voorbij.

“Over het algemeen staan wij sceptische tegenover brieven die naar de New York Times gestuurd worden met ons in cc”, zei Crossroads-woordvoerder Jonathan Collegio.

Maar wellicht is het de Democraten daar in dit stadium net om te doen. In een jaar dat de economie tegenzit, zal een rechtszaak tegen Rove en Crossroads voor krantenkoppen zorgen. En dat geeft de Democraten dan weer de kans om zich af te zetten tegen rechtse miljonairs, miljardairs en grote bedrijven. Die beschuldigen ze ervan dat ze, ver weg van het oog van de kiezer, ongeoorloofd veel politiek macht bij elkaar willen kopen in Washington. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content