Nucleaire deal allicht deadline voorbij: ‘Niet het einde van de wereld’

© Nix

Een zoveelste deadline lijkt te zullen verstrijken zonder akkoord over het Iraanse kernprogramma. ‘7 juli, 8 juli … we beschouwen dat niet als data waartegen we de klus moeten klaren. Zelfs als we 9 juli niet halen, zal dat het einde van de wereld niet zijn’, klinkt het aan Iraanse kant.

Aan de vooravond van een zoveelste deadline voor een nucleaire deal tussen Iran en zes grootmachten, leek het einde van de onderhandelingen nog niet in zicht. Beide kampen menen volgens persagentschap Reuters, dat er meer tijd nodig zal zijn.

Dertien jaar onderhandelen

Buitenlandministers en vertegenwoordigers van de zogenaamde P5+1 – het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, China, Rusland en de Verenigde Staten – zetten de gesprekken met Iran ook na zonsondergang voort in het Oostenrijkse Wenen om deze dinsdagavond 7 juli tot een akkoord te komen.

Maar toen een woordvoerder van het Witte Huis gevraagd werd of er vanavond een einde zou komen aan dertien jaar onderhandelen, stelde die dat het ‘vast en zeker mogelijk’ is dat de deadline overschreden zou worden.

Iets waar ook een Iraanse vertegenwoordiger op alludeerde. ‘7 juli, 8 juli … we beschouwen die data niet als de data waartegen we de klus geklaard moeten hebben’, zei de Iraniër tegen Reuters. ‘Zelfs als we 9 juli niet halen, zal dat het einde van de wereld niet zijn.’

Kerry’s deadline

Het zou niet de eerste keer zijn, dat de onderhandelaars een deadline aan hun laars lappen. Na het interimakkoord van november 2013, misten Iran en de P5+1 de deadline voor een permanent akkoord in juli 2014. De maand november daarop alweer. En in april 2015 bereikten ze enkele dagen te laat pas een raamwerkakkoord. Om die deal af te ronden, werd 30 juni als deadline opgeworpen. Wat dan weer verschoven werd naar 7 juli.

Toch staat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry onder druk om het akkoord ten laatste donderdag 9 juli te finaliseren. Zo kan het nog binnen de 30 dagen door het Congres – gecontroleerd door Republikeinen – bekeken worden. Als Kerry zijn eigen deadline niet haalt, zullen de Amerikaanse wetsmakers namelijk volgens een nieuwe wet 60 dagen de tijd hebben om over de deal te stemmen. Iets wat tegenstanders die het akkoord te zwak vinden de kans biedt om ertegen in te gaan.

Hoewel er op vlak van details in wat een complex akkoord zal worden wel vooruitgang geboekt werd, blijven nog wat pijnpunten op tafel liggen. Voortbouwend op het raamwerk uit april willen de P5+1-grootmachten dat Iran zijn kernprogramma sterk afzwakt zodat de creatie van een atoombom zo goed als onmogelijk wordt. In ruil willen ze sancties tegen het land opheffen.

Raketprogramma

‘Iran wil dat die sancties opgeheven worden. Ze menen dat er geen reden is om ballistische raketten te linken aan het nucleair probleem. Een standpunt dat moeilijk te aanvaarden is’, verklaarde een Westerse vertegenwoordiger tegenover Reuters. ‘Daar hebben wij weinig zin in.’

Een ander probleem is het ruimere wapenembargo waar Teheran een einde aan wil maken. Een anonieme Iraanse bron stelde volgens het persagentschap dat zijn land ‘een aantal toegevingen’ had gedaan, maar dat enkele problemen – laag in aantal, maar ‘moeilijk’ – nog overbrugd moeten worden op ministerieel niveau. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content