De NSA zegt niet over gegevens te beschikken die erop wijzen dat Snowden probeerde om intern verzet aan te tekenen voor hij begin 2013 zijn dossier over het afluisterprogramma lekte aan de pers. In een interview dat woensdag door Amerikaanse zender NBC werd uitgezonden, verklaarde Snowden dat hij dat als NSA-medewerker wel had gedaan.

"De NSA heeft rapporten, ze heeft kopieën van e-mails van mij, waarin ik mijn bezorgdheid uit over de NSA zijn interpretatie van zijn juridische autoriteit", zei Snowden. De klokkenluider stelt dat hem enkel een antwoord "in bureaucratische taal" werd teruggestuurd, waarin hij de boodschap kreeg dat hij moest stoppen met vragen stellen.

Eén e-mail

De NSA spreekt die bewering nu tegen. Zo zou de juridische dienst van het agentschap slechts één e-mail hebben ontvangen van Snowden. Daarin vraagt hij om extra uitleg naar aanleiding van een opleidingssessie die hij net achter de rug had. Er werden in die mail geen beschuldigingen of opmerkingen over misbruiken naar voren gebracht, beweert de NSA nog.

Er werd nog gezocht naar andere aanwijzingen voor Snowdens bewering, maar volgens de NSA leverde dat "geen relevante" resultaten op.

Graag weer naar huis

Snowden wordt door de VS gezocht op beschuldiging van spionage, nadat hij een groot aantal geheime documenten aan journalisten doorspeelde over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid in binnen- en buitenland. Hij bevindt zich in Rusland, waar hij tijdelijk politiek asiel heeft gekregen. In het interview stelde hij ook dat hij op een dag graag weer naar de VS zou terugkeren. (Belga/TV)

De NSA zegt niet over gegevens te beschikken die erop wijzen dat Snowden probeerde om intern verzet aan te tekenen voor hij begin 2013 zijn dossier over het afluisterprogramma lekte aan de pers. In een interview dat woensdag door Amerikaanse zender NBC werd uitgezonden, verklaarde Snowden dat hij dat als NSA-medewerker wel had gedaan."De NSA heeft rapporten, ze heeft kopieën van e-mails van mij, waarin ik mijn bezorgdheid uit over de NSA zijn interpretatie van zijn juridische autoriteit", zei Snowden. De klokkenluider stelt dat hem enkel een antwoord "in bureaucratische taal" werd teruggestuurd, waarin hij de boodschap kreeg dat hij moest stoppen met vragen stellen. De NSA spreekt die bewering nu tegen. Zo zou de juridische dienst van het agentschap slechts één e-mail hebben ontvangen van Snowden. Daarin vraagt hij om extra uitleg naar aanleiding van een opleidingssessie die hij net achter de rug had. Er werden in die mail geen beschuldigingen of opmerkingen over misbruiken naar voren gebracht, beweert de NSA nog. Er werd nog gezocht naar andere aanwijzingen voor Snowdens bewering, maar volgens de NSA leverde dat "geen relevante" resultaten op. Snowden wordt door de VS gezocht op beschuldiging van spionage, nadat hij een groot aantal geheime documenten aan journalisten doorspeelde over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid in binnen- en buitenland. Hij bevindt zich in Rusland, waar hij tijdelijk politiek asiel heeft gekregen. In het interview stelde hij ook dat hij op een dag graag weer naar de VS zou terugkeren. (Belga/TV)