Shin Dong-hyuk (31) is een van de weinige Noord-Koreanen die in een werkkamp geboren en opgegroeid is, eruit ontsnapt is (in 2005, nvdr.) én kan navertellen hoe het er in de beruchte kampen aan toegaat. De Amerikaanse auteur en journalist Blaine Harden, gespecialiseerd in Noord-Korea, schreef in 2012 de biografie van Shin, 'Vlucht uit kamp 14'.

Video

Op zijn Facebookpagina schreef Shin, die in Zuid-Korea verblijft, gisteren: 'De dictator houdt mijn vader gevangen,' verwijzend naar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Aan zijn bericht koppelde hij screen shots van een oudere man in een video.Het gaat om een video die gepubliceerd is door de in China gebaseerde website Uriminzokkiri, die Noord-Koreaanse propaganda verspreidt. In het filmpje, dat door persagentschap Reuters is gezien, roept een man Shin op om 'tot zijn zinnen te komen en terug te keren in de armen van de Partij' - een verwijzing naar de regerende Arbeiderspartij.

In een telefoongesprek met Reuters bevestigde Shin dat het om zijn vader gaat. Waar de video precies was opgenomen, kon hij niet zeggen. 'Ik dacht dat hij dood was, maar dit is wel degelijk mijn vader. Ik ben Noord-Korea dankbaar dat ze mij laten zien dat hij leeft.'

Intimidatie

Shin beseft dat de video bedoeld is om hem te intimideren. 'De achterliggende boodschap is waarschijnlijk dat ze hem zullen vermoorden als ik mijn mond niet houd.' Maar hij wil daar niet aan toegeven. 'Wat ze ook met mijn vader doen, ze kunnen mijn ogen niet bedekken en mijn mond niet snoeren,' schrijft hij nog op zijn Facebookpagina.

Shin Dong-hyuk, Reuters
Shin Dong-hyuk © Reuters

In het filmpje worden nog mensen geïnterviewd, die Shin afschilderen als een luie en onbetrouwbare arbeider. Ze zeggen dat hij het land is ontvlucht om te ontsnappen aan een straf wegens de verkrachting van een 13-jarig meisje en dat hij leugens verspreidt.

Het zijn volgens Shin verzonnen beschuldigingen en het is niet de eerste keer dat hij ze hoort.

Mensenrechtenschendingen

De propagandavideo, getiteld 'Waarheid en leugens', is wellicht bedoeld als een reactie op de VN-beschuldigingen van mensenrechtenschendingen in Noord-Korea. Die beschuldigingen zijn onder meer gebaseerd op Shins verhaal. Lees ook: 10 wreedheden die in Noord-Korea dagelijkse kost zijn.

Volgens Pyongyang zijn de beschuldigingen van de VN verzonnen door 'vijandige krachten' die het regime onderuit willen halen.

Shin Dong-hyuk (31) is een van de weinige Noord-Koreanen die in een werkkamp geboren en opgegroeid is, eruit ontsnapt is (in 2005, nvdr.) én kan navertellen hoe het er in de beruchte kampen aan toegaat. De Amerikaanse auteur en journalist Blaine Harden, gespecialiseerd in Noord-Korea, schreef in 2012 de biografie van Shin, 'Vlucht uit kamp 14'. Op zijn Facebookpagina schreef Shin, die in Zuid-Korea verblijft, gisteren: 'De dictator houdt mijn vader gevangen,' verwijzend naar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Aan zijn bericht koppelde hij screen shots van een oudere man in een video.Het gaat om een video die gepubliceerd is door de in China gebaseerde website Uriminzokkiri, die Noord-Koreaanse propaganda verspreidt. In het filmpje, dat door persagentschap Reuters is gezien, roept een man Shin op om 'tot zijn zinnen te komen en terug te keren in de armen van de Partij' - een verwijzing naar de regerende Arbeiderspartij.In een telefoongesprek met Reuters bevestigde Shin dat het om zijn vader gaat. Waar de video precies was opgenomen, kon hij niet zeggen. 'Ik dacht dat hij dood was, maar dit is wel degelijk mijn vader. Ik ben Noord-Korea dankbaar dat ze mij laten zien dat hij leeft.'Shin beseft dat de video bedoeld is om hem te intimideren. 'De achterliggende boodschap is waarschijnlijk dat ze hem zullen vermoorden als ik mijn mond niet houd.' Maar hij wil daar niet aan toegeven. 'Wat ze ook met mijn vader doen, ze kunnen mijn ogen niet bedekken en mijn mond niet snoeren,' schrijft hij nog op zijn Facebookpagina.Het zijn volgens Shin verzonnen beschuldigingen en het is niet de eerste keer dat hij ze hoort.De propagandavideo, getiteld 'Waarheid en leugens', is wellicht bedoeld als een reactie op de VN-beschuldigingen van mensenrechtenschendingen in Noord-Korea. Die beschuldigingen zijn onder meer gebaseerd op Shins verhaal. Lees ook: 10 wreedheden die in Noord-Korea dagelijkse kost zijn. Volgens Pyongyang zijn de beschuldigingen van de VN verzonnen door 'vijandige krachten' die het regime onderuit willen halen.