Bovendien zal het Noord-Koreaanse regime buitenlandse experten uitnodigen om de ontmanteling van de site in Punggye-ri te verifiëren. Dat meldt de Zuid-Koreaanse regering zondag.

Kim Jong-un verklaarde dat 'hij zal overgaan tot de sluiting van de nucleaire testsite in mei en dat hij binnenkort experten van Zuid-Korea en de Verenigde Staten zal uitnodigen om het proces op een transparante manier kenbaar te maken', zei een woordvoerder van president Moon, Yoon Young-chan, zondag.

De Noord-Koreaanse leider zou ook ontkend hebben dat de site onbruikbaar is geworden na de instorting van een tunnel eind oktober. Ruim een week geleden had Pyongyang al aangekondigd dat het zijn kernproeven en rakettentests zou opschorten. De aankondiging dat het nu zijn belangrijkste nucleaire site gaat ontmantelen, komt er in de aanloop naar een eveneens historische ontmoeting met Amerikaans president Donald Trump, eind mei of begin juni.

Daarnaast zal Noord-Korea zijn standaardtijd met een half uur verlaten, waardoor het in dezelfde tijdzone als Zuid-Korea komt.

In 2015 had het land zijn klokken nog een half uur achteruit gedraaid, om in een andere zone dan Zuid-Korea en Japan terecht te komen. Zo wilde het communistische land zich verder distantiëren van de 'imperialisten'.

Non-agressie

Volgens Zuid-Korea wil Kim zo een 'relatie van vertrouwen met de Verenigde Staten' opbouwen en 'verzekeringen van non-agressie' verkrijgen. Kim beloofde daarnaast dat hij 'nooit geweld zal gebruiken' tegen Zuid-Korea, hoewel de landen officieel nog in staat van oorlog verkeren.

Dat komt omdat de wapenstilstand na de oorlog van 1950-1953 nooit werd geformaliseerd. Moon en Kim ontmoetten elkaar vrijdag in Panmunjeom, in de gedemilitariseerde zone waar in 1953 de wapenstilstand tussen beide Korea's werd ondertekend. Op de historische bijeenkomst maakten beide leiders bekend dat ze dit jaar nog een akkoord willen sluiten om een permanente vrede en een volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland te bereiken.

Bovendien zal het Noord-Koreaanse regime buitenlandse experten uitnodigen om de ontmanteling van de site in Punggye-ri te verifiëren. Dat meldt de Zuid-Koreaanse regering zondag.Kim Jong-un verklaarde dat 'hij zal overgaan tot de sluiting van de nucleaire testsite in mei en dat hij binnenkort experten van Zuid-Korea en de Verenigde Staten zal uitnodigen om het proces op een transparante manier kenbaar te maken', zei een woordvoerder van president Moon, Yoon Young-chan, zondag. De Noord-Koreaanse leider zou ook ontkend hebben dat de site onbruikbaar is geworden na de instorting van een tunnel eind oktober. Ruim een week geleden had Pyongyang al aangekondigd dat het zijn kernproeven en rakettentests zou opschorten. De aankondiging dat het nu zijn belangrijkste nucleaire site gaat ontmantelen, komt er in de aanloop naar een eveneens historische ontmoeting met Amerikaans president Donald Trump, eind mei of begin juni. Daarnaast zal Noord-Korea zijn standaardtijd met een half uur verlaten, waardoor het in dezelfde tijdzone als Zuid-Korea komt.In 2015 had het land zijn klokken nog een half uur achteruit gedraaid, om in een andere zone dan Zuid-Korea en Japan terecht te komen. Zo wilde het communistische land zich verder distantiëren van de 'imperialisten'.Volgens Zuid-Korea wil Kim zo een 'relatie van vertrouwen met de Verenigde Staten' opbouwen en 'verzekeringen van non-agressie' verkrijgen. Kim beloofde daarnaast dat hij 'nooit geweld zal gebruiken' tegen Zuid-Korea, hoewel de landen officieel nog in staat van oorlog verkeren. Dat komt omdat de wapenstilstand na de oorlog van 1950-1953 nooit werd geformaliseerd. Moon en Kim ontmoetten elkaar vrijdag in Panmunjeom, in de gedemilitariseerde zone waar in 1953 de wapenstilstand tussen beide Korea's werd ondertekend. Op de historische bijeenkomst maakten beide leiders bekend dat ze dit jaar nog een akkoord willen sluiten om een permanente vrede en een volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland te bereiken.