De tijdzone die meer dan een eeuw geleden door de "gruwelijke Japanse imperialisten" werd ingevoerd, verdwijnt, luidde het. Alle klokken worden 30 minuten teruggedraaid. De nieuwe tijdzone gaat in op 15 augustus. In Noord-Korea zal het dan acht en een half uur later zijn dat Greenwich Mean Time (GMT).

Het verschil met Zuid-Korea zal een half uur bedragen. In dat land, en in Japan, wordt de tijdzone GMT +9 gehanteerd. Het Noord-Koreaanse parlement keurde de wijziging al goed. Het moet ook de zeventigste verjaardag van de bevrijding van het Japanse koloniale regime in de verf zetten. In het prekoloniale tijdperk was het inderdaad acht en een half uur later dan GMT, maar in 1912 hebben de Japanners hun tijdzone ingevoerd.

In Zuid-Korea wordt negatief gereageerd op de uurwijziging. Er wordt vooral gevreesd voor complicaties in de industriële zone van Kaesong, die in het zuiden van Noord-Korea ligt maar toegankelijk is vanuit het zuiden. "Op lange termijn zou dit consequenties kunnen hebben op de inspanningen om de normen gelijk te schakelen en de verschillen tussen beide landen weg te werken", vreest men. (Belga/TE)

De tijdzone die meer dan een eeuw geleden door de "gruwelijke Japanse imperialisten" werd ingevoerd, verdwijnt, luidde het. Alle klokken worden 30 minuten teruggedraaid. De nieuwe tijdzone gaat in op 15 augustus. In Noord-Korea zal het dan acht en een half uur later zijn dat Greenwich Mean Time (GMT). Het verschil met Zuid-Korea zal een half uur bedragen. In dat land, en in Japan, wordt de tijdzone GMT +9 gehanteerd. Het Noord-Koreaanse parlement keurde de wijziging al goed. Het moet ook de zeventigste verjaardag van de bevrijding van het Japanse koloniale regime in de verf zetten. In het prekoloniale tijdperk was het inderdaad acht en een half uur later dan GMT, maar in 1912 hebben de Japanners hun tijdzone ingevoerd. In Zuid-Korea wordt negatief gereageerd op de uurwijziging. Er wordt vooral gevreesd voor complicaties in de industriële zone van Kaesong, die in het zuiden van Noord-Korea ligt maar toegankelijk is vanuit het zuiden. "Op lange termijn zou dit consequenties kunnen hebben op de inspanningen om de normen gelijk te schakelen en de verschillen tussen beide landen weg te werken", vreest men. (Belga/TE)