‘Noord-Korea voerde opnieuw mislukte rakettest uit’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un met legerstaf op een propagandafoto © REUTERS

Noord-Korea heeft opnieuw een mislukte rakettest uitgevoerd. Dat heeft het Zuid-Koreaanse minister van Defensie gemeld. Twee weken geleden schoot Noord-Korea nog vier raketten af naar de Japanse Zee.

‘Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn op de hoogte van een raketlancering door Noord-Korea en vermoeden dat de lancering mislukt is’ aldus een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie Defensie, dat toevoegt dat het nog onderzoekt over welk soort projectiel het gaat. Het is bovendien nog niet bekend of de raket in de lucht ontploft is. ‘Ons leger is voorbereid op mogelijke provocaties van Noord-Korea, waaronder een extra raketlancering’, aldus het ministerie nog.

Zondag nog kondigde Noord-Korea aan dat het een nieuwe raketmotor had uitgetest om satellieten in een baan rond de aarde te sturen. Dergelijke motoren kunnen echter eenvoudig worden aangepast zodat er ook raketten mee kunnen worden afgeschoten, en talrijke observatoren gaan er dan ook van uit dat het satellietprogramma enkel maar een dekmantel is voor militaire tests.

Resoluties van de Verenigde Naties verbieden Pyonyang ballistische raketten af te vuren en nucleaire tests te doen. Toch voerde het land in totaal al vijf kernproeven uit en vuurt het regelmatig raketten af, ondanks steeds strengere sancties van de VN-Veiligheidsraad.

Partner Content