De aanstaande militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea in de Gele Zee brengen de regio op de rand van een oorlog, waarschuwt Noord-Korea.

"De situatie op het Koreaanse schiereiland nadert de rand van een oorlog, als gevolg van het roekeloze plan van die schietgrage elementen om opnieuw oorlogsoefeningen gericht tegen het Noorden te organiseren," luidt de officiële mededeling van staatspersagentschap KCNA.

De gemeenschappelijke zeemanoeuvres, die overigens al lang voor het incident van dinsdag gepland waren, beginnen zondag en duren vier dagen. Washington stuurde onder meer het door kernreactoren aangedreven vliegdekschip USS George Washington naar de Gele Zee.

Ook China waarschuwde vrijdag voor de militaire oefeningen. "We zijn gekant tegen elke ongeoorloofde militaire actie in de

economische zone van China", liet Peking weten.

Spanningen

De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn week weer fel opgelopen, na de aanval van Noord-Korea op het Zuid-Koreaanse grenseiland Yeonpyeong. Daarbij vielen vier doden en een twintigtal gewonden, onder wie vooral soldaten. Het stalinistische regime in Pyongyang beschuldigt Seoul ervan de aanval te hebben uitgelokt.

Vrijdag werden opnieuw explosies gehoord in de buurt van Yeongpyong. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie gaat het om militaire oefeningen van Noord-Korea.

Minister

Intussen stelde de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak een nieuwe minister van Defensie aan. Lee Hee-won volgt Kim Tae-young op, die ontslag nam na de kritiek op de reactie van het leger op het Noord-Koreaanse bombardement.

De aanstaande militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea in de Gele Zee brengen de regio op de rand van een oorlog, waarschuwt Noord-Korea. "De situatie op het Koreaanse schiereiland nadert de rand van een oorlog, als gevolg van het roekeloze plan van die schietgrage elementen om opnieuw oorlogsoefeningen gericht tegen het Noorden te organiseren," luidt de officiële mededeling van staatspersagentschap KCNA. De gemeenschappelijke zeemanoeuvres, die overigens al lang voor het incident van dinsdag gepland waren, beginnen zondag en duren vier dagen. Washington stuurde onder meer het door kernreactoren aangedreven vliegdekschip USS George Washington naar de Gele Zee. Ook China waarschuwde vrijdag voor de militaire oefeningen. "We zijn gekant tegen elke ongeoorloofde militaire actie in de economische zone van China", liet Peking weten.Spanningen De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn week weer fel opgelopen, na de aanval van Noord-Korea op het Zuid-Koreaanse grenseiland Yeonpyeong. Daarbij vielen vier doden en een twintigtal gewonden, onder wie vooral soldaten. Het stalinistische regime in Pyongyang beschuldigt Seoul ervan de aanval te hebben uitgelokt. Vrijdag werden opnieuw explosies gehoord in de buurt van Yeongpyong. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie gaat het om militaire oefeningen van Noord-Korea. Minister Intussen stelde de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak een nieuwe minister van Defensie aan. Lee Hee-won volgt Kim Tae-young op, die ontslag nam na de kritiek op de reactie van het leger op het Noord-Koreaanse bombardement.