Het communistisch bestuurde, hermetisch afgesloten land schiet met zijn atoomprogramma, inbegrepen de ontwikkeling van kernkoppen, sneller op dan door velen in het Westen werd gedacht. Tegen deze achtergrond vormt de jongste, vermoedelijk succesvolle atoomtest van vorige vrijdag reden tot grote bezorgdheid, schrijft Hecker.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un voelt zich door de test erg zelfzeker. Hecker klaagt de "dood van de diplomatie" aan en maant aan de onderhandelingen met Noord-Korea onverwijld weer te hervatten om een escalatie te vermijden. Nucleair expert Hecker was jarenlang leider van het Amerikaans wetenschappelijk onderzoekscentrum in Los Alamos. De atoomproef van vrijdag, de tweede al dit jaar, leidde wereldwijd tot verontwaardiging.

De VN-Veiligheidsraad had de test als een regelrechte schending van verschillende resoluties veroordeeld en "bijkomende significante maatregelen" aangekondigd. De Amerikaanse president Barack Obama eist net zoals Seoel harde sancties tegen Pyongyang. (Belga/NSK)

Het communistisch bestuurde, hermetisch afgesloten land schiet met zijn atoomprogramma, inbegrepen de ontwikkeling van kernkoppen, sneller op dan door velen in het Westen werd gedacht. Tegen deze achtergrond vormt de jongste, vermoedelijk succesvolle atoomtest van vorige vrijdag reden tot grote bezorgdheid, schrijft Hecker.De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un voelt zich door de test erg zelfzeker. Hecker klaagt de "dood van de diplomatie" aan en maant aan de onderhandelingen met Noord-Korea onverwijld weer te hervatten om een escalatie te vermijden. Nucleair expert Hecker was jarenlang leider van het Amerikaans wetenschappelijk onderzoekscentrum in Los Alamos. De atoomproef van vrijdag, de tweede al dit jaar, leidde wereldwijd tot verontwaardiging.De VN-Veiligheidsraad had de test als een regelrechte schending van verschillende resoluties veroordeeld en "bijkomende significante maatregelen" aangekondigd. De Amerikaanse president Barack Obama eist net zoals Seoel harde sancties tegen Pyongyang. (Belga/NSK)