Noord-Korea bevestigt de raketlancering over Japan

30/08/17 om 01:56 - Bijgewerkt om 09:38

Bron: Belga

Een dag nadat een langeafstandsraket door het Japanse luchtruim vloog en de schuld bij Noord-Korea werd gelegd, heeft het regime in Pyongyang ook effectief bevestigd dat het een raket heeft afgevuurd richting Japan. De VN Veiligheidsraad heeft de raketaanval 'sterk veroordeeld.'

Noord-Korea bevestigt de raketlancering over Japan

Voetgangers in Tokio lopen langs een scherm dat een kaart van Japan en de Koreaanse peninsula laat zien. © AFP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was zelf aanwezig bij de lancering van de Hwasong-12 die 'door de lucht boven het schiereiland Oshima vloog, op het eiland Hokkaïdo, en boven kaap Erimo, en daarbij het vooropgestelde traject volgde en precies het doelwit in het noorden van de Stille Oceaan raakte', meldt het officiële staatspersbureau KCNA.

Dinsdagavond kwam de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen om de Noord-Koreaanse situatie te bespreken. Als het van de Britse ambassadeur voor de Verenigde Naties afhangt, worden de maatregelen tegen het communistische regime verstrengd na de laatste 'illegale, provocatieve, buitensporige en roekeloze' raketaanval door Noord-Korea.

VN heeft 'sterke veroordeling' klaar voor raketlancering Noord-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties intussen de raketlancering door Noord-Korea 'sterk veroordeeld', blijkt uit een verklaring die unaniem werd goedgekeurd door de vijftien leden van de raad. De Veiligheidsraad zat drie uur samen in New York om te kijken welke stappen er gezet moeten worden. De verklaring 'roept alle lidstaten op' om de VN-resoluties 'strikt en volledig na te leven', ook die die economische santies opleggen aan Noord-Korea.

Japan en China willen druk opvoeren

De Japanse premier Shinzo Abe en de Zuid-Koreaans-president Moon Jae-in zijn tijdens een telefoongesprek overeengekomen dat de druk op Noord-Korea moet opgevoerd worden tot het 'maximale niveau'. Dat moet ervoor zorgen dat 'Noord-Korea vrijwillig naar de onderhandelingstafel komt', verduidelijkte Park Soo-hyun, een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president.

De Japanse en de Zuid-Koreaanse leider vragen ook dat de Veiligheidsraad van de VN striktere sancties oplegt aan Noord-Korea. De landen willen zowel onderling als met de VS overleggen over 'concrete en effectieve maatregelen', klinkt het nog.

Onze partners