Nooit eerder stond het zionistische regime zo geïsoleerd, zelfs onder de eigen bondgenoten, betoogde Zarif. Dat is volgens de Iraanse minister meteen ook de reden waarom de Israëlische premier Benjamin Netanyahu "zo woedend is, hij overal staat te roepen en de overeenkomst koste wat het kost wil tegenhouden".

Iranpropaganda geneutraliseerd

"Met dit akkoord is de anti-Iranpropaganda die het zionistische regime de afgelopen decennia voerde, eindelijk geneutraliseerd", aldus Zarif, die als onderhandelaar voor Iran optrad bij de nucleaire gesprekken.

Vorige week sloot de zogenaamde 5+1-groep (VS, Rusland, China, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland) na jarenlange onderhandelingen een akkoord met Iran. Dat akkoord moet garanderen dat het kernprogramma van Iran enkel civiele doeleinden dient en dat Teheran geen kernwapens kan ontwikkelen. Als de islamitische republiek de engagementen respecteert, zullen de VS en de EU hun sancties vanaf het eerste semester van volgend jaar geleidelijk afbouwen.

Tegenstander

Netanyahu wordt beschouwd als een van de felste tegenstanders van het akkoord, dat hij als een "slechte deal" en een bedreiging van de nationale veiligheid van Israël afwijst. Zo acht de Israëlische regering de afgesproken garanties en controles niet voldoende.

De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter zit momenteel in Israël in een poging de gemoederen te bedaren. Dinsdag had hij in Jeruzalem onder meer een ontmoeting met Netanyahu, maar er werden nadien geen verklaringen afgelegd. (Belga/TE)

Nooit eerder stond het zionistische regime zo geïsoleerd, zelfs onder de eigen bondgenoten, betoogde Zarif. Dat is volgens de Iraanse minister meteen ook de reden waarom de Israëlische premier Benjamin Netanyahu "zo woedend is, hij overal staat te roepen en de overeenkomst koste wat het kost wil tegenhouden". "Met dit akkoord is de anti-Iranpropaganda die het zionistische regime de afgelopen decennia voerde, eindelijk geneutraliseerd", aldus Zarif, die als onderhandelaar voor Iran optrad bij de nucleaire gesprekken. Vorige week sloot de zogenaamde 5+1-groep (VS, Rusland, China, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland) na jarenlange onderhandelingen een akkoord met Iran. Dat akkoord moet garanderen dat het kernprogramma van Iran enkel civiele doeleinden dient en dat Teheran geen kernwapens kan ontwikkelen. Als de islamitische republiek de engagementen respecteert, zullen de VS en de EU hun sancties vanaf het eerste semester van volgend jaar geleidelijk afbouwen. Netanyahu wordt beschouwd als een van de felste tegenstanders van het akkoord, dat hij als een "slechte deal" en een bedreiging van de nationale veiligheid van Israël afwijst. Zo acht de Israëlische regering de afgesproken garanties en controles niet voldoende. De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter zit momenteel in Israël in een poging de gemoederen te bedaren. Dinsdag had hij in Jeruzalem onder meer een ontmoeting met Netanyahu, maar er werden nadien geen verklaringen afgelegd. (Belga/TE)