Volgens Von der Leyen liggen de standpunten nog steeds 'ver uiteen', maar de onderhandelingen worden niettemin voortgezet. Ten laatste tegen zondag zou er duidelijkheid moeten komen.

'We hadden een levendige en interessante discussie over de stand van zaken over de lijst van uitstaande kwesties. We kregen een duidelijk begrip van elkaars standpunten. Ze blijven ver uiteen', zo verklaarde Von der Leyen in een statement na afloop van een drie uur durend diner op de hoofdzetel van de Europese Commissie in Brussel.

Ondanks de aanslepende meningsverschillen besloten Von der Leyen en Johnson de onderhandelingsteams 'onmiddellijk' opnieuw bijeen te brengen in een ultieme poging om een deal uit de brand te slepen die een harde brexit op 1 januari kan vermijden. 'Tegen het einde van het weekend zullen we tot een besluit komen', aldus de Commissievoorzitter.

Aanzienlijke obstakels

Ook in Britse regeringskringen werd bevestigd dat 'de openhartige discussie' heeft duidelijk gemaakt dat er nog steeds aanzienlijke obstakels een akkoord in de weg staan. 'Het is nog onduidelijk of de grote verschillen overbrugd kunnen worden', zo verluidde, maar 'de premier wil dat elke piste naar een mogelijk akkoord wordt verkend'.

De tijd tikt intussen wel genadeloos verder. Nadat het Verenigd Koninkrijk eind januari al de Europese instellingen vaarwel had gezegd, verlaat het eind dit jaar de Europese douane-unie en de interne markt. Zonder handelsakkoord worden dan meteen douanetarieven en andere handelsbeperkingen van toepassing op de handel over het Kanaal. Zo dreigt bovenop de coronacrisis een nieuwe zware economische klap.

De onderhandelingen zitten echter al maanden muurvast. Op tafel ligt een voorstel voor tariefvrije handel, maar beide partijen blijven het grondig oneens over een gelijk speelveld voor Europese en Britse bedrijven, de toegang van Europese vissers tot de Britse wateren en een mechanisme voor de beslechting van geschillen.

Volgens Von der Leyen liggen de standpunten nog steeds 'ver uiteen', maar de onderhandelingen worden niettemin voortgezet. Ten laatste tegen zondag zou er duidelijkheid moeten komen. 'We hadden een levendige en interessante discussie over de stand van zaken over de lijst van uitstaande kwesties. We kregen een duidelijk begrip van elkaars standpunten. Ze blijven ver uiteen', zo verklaarde Von der Leyen in een statement na afloop van een drie uur durend diner op de hoofdzetel van de Europese Commissie in Brussel. Ondanks de aanslepende meningsverschillen besloten Von der Leyen en Johnson de onderhandelingsteams 'onmiddellijk' opnieuw bijeen te brengen in een ultieme poging om een deal uit de brand te slepen die een harde brexit op 1 januari kan vermijden. 'Tegen het einde van het weekend zullen we tot een besluit komen', aldus de Commissievoorzitter. Ook in Britse regeringskringen werd bevestigd dat 'de openhartige discussie' heeft duidelijk gemaakt dat er nog steeds aanzienlijke obstakels een akkoord in de weg staan. 'Het is nog onduidelijk of de grote verschillen overbrugd kunnen worden', zo verluidde, maar 'de premier wil dat elke piste naar een mogelijk akkoord wordt verkend'. De tijd tikt intussen wel genadeloos verder. Nadat het Verenigd Koninkrijk eind januari al de Europese instellingen vaarwel had gezegd, verlaat het eind dit jaar de Europese douane-unie en de interne markt. Zonder handelsakkoord worden dan meteen douanetarieven en andere handelsbeperkingen van toepassing op de handel over het Kanaal. Zo dreigt bovenop de coronacrisis een nieuwe zware economische klap. De onderhandelingen zitten echter al maanden muurvast. Op tafel ligt een voorstel voor tariefvrije handel, maar beide partijen blijven het grondig oneens over een gelijk speelveld voor Europese en Britse bedrijven, de toegang van Europese vissers tot de Britse wateren en een mechanisme voor de beslechting van geschillen.