Het sluiten van het luchtruim in België is hoogst uitzonderlijk. "In veertig jaar carrière nog nooit meegemaakt", aldus de secretaris-generaal van de pilotenvereniging BeCa, piloot Pierre Ghyoot.

De geleidelijke sluiting van het luchtruim - vanaf 14.30 uur de sector West (kust, Oost-en West-Vlaanderen, Henegouwen) en om 16.30 uur het volledige luchtruim - houdt in dat er geen passagiers- en vrachtvliegtuigen mogen opstijgen, landen of overvliegen.

Overigens geldt de maatregel niet voor kleine vliegtuigjes of ULM-vliegtuigen.

Een eindduur is er nog niet, preciseert men bij het staatssecretariaat voor Mobiliteit. Het gaat om een voorzorgsmaatregel.

Het gevaar bestaat er volgens Ghyoot in dat het stof uit de aswolk

in de motor raakt en door de hoge temperaturen aan de wanden blijft plakken, waardoor de stroming van de gassen in de motor kan worden verstoord en de motor uitvallen.

Het sluiten van het luchtruim in België is hoogst uitzonderlijk. "In veertig jaar carrière nog nooit meegemaakt", aldus de secretaris-generaal van de pilotenvereniging BeCa, piloot Pierre Ghyoot. De geleidelijke sluiting van het luchtruim - vanaf 14.30 uur de sector West (kust, Oost-en West-Vlaanderen, Henegouwen) en om 16.30 uur het volledige luchtruim - houdt in dat er geen passagiers- en vrachtvliegtuigen mogen opstijgen, landen of overvliegen. Overigens geldt de maatregel niet voor kleine vliegtuigjes of ULM-vliegtuigen. Een eindduur is er nog niet, preciseert men bij het staatssecretariaat voor Mobiliteit. Het gaat om een voorzorgsmaatregel. Het gevaar bestaat er volgens Ghyoot in dat het stof uit de aswolk in de motor raakt en door de hoge temperaturen aan de wanden blijft plakken, waardoor de stroming van de gassen in de motor kan worden verstoord en de motor uitvallen.