Meer dan een kwart van de parlementsleden heeft het wetsvoorstel tot wijziging van de wetten die het huwelijk in het land sinds 1955 regelen, goedgekeurd.

De hervorming werd verdedigd door de centrumrechtse premier John Key en ingediend door Louisa Wall, een homoseksueel volksvertegenwoordigster van de Arbeidspartij, de grootste oppositiepartij. "De wet beschouwde Nieuw-Zeelandse homoseksuelen als wezens die ondergeschikt waren aan andere burgers", zei Wall.

Tegenkanting

De nieuwe wet kende wel een sterke tegenkanting, voornamelijk van de groep Family First, die de politieke verantwoordelijken beschuldigt van het ondermijnen van het traditionele huwelijk onder druk van de homoseksuele militanten.

Dertien landen in de wereld laten het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht toe, volgens de ngo Human Rights Watch (HRW). Andere landen zijn Nederland, België, Spanje, Canada, Zuid-Afrika, Argentinië en Uruguay. Het Franse en het Britse parlement stemden onlangs ook voor de legalisatie van het homohuwelijk, maar die wetten zijn nog niet aangenomen.

Australië, het buurland van Nieuw-Zeeland, heeft het homohuwelijk in september verworpen. (Belga/TE)

Meer dan een kwart van de parlementsleden heeft het wetsvoorstel tot wijziging van de wetten die het huwelijk in het land sinds 1955 regelen, goedgekeurd. De hervorming werd verdedigd door de centrumrechtse premier John Key en ingediend door Louisa Wall, een homoseksueel volksvertegenwoordigster van de Arbeidspartij, de grootste oppositiepartij. "De wet beschouwde Nieuw-Zeelandse homoseksuelen als wezens die ondergeschikt waren aan andere burgers", zei Wall. TegenkantingDe nieuwe wet kende wel een sterke tegenkanting, voornamelijk van de groep Family First, die de politieke verantwoordelijken beschuldigt van het ondermijnen van het traditionele huwelijk onder druk van de homoseksuele militanten. Dertien landen in de wereld laten het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht toe, volgens de ngo Human Rights Watch (HRW). Andere landen zijn Nederland, België, Spanje, Canada, Zuid-Afrika, Argentinië en Uruguay. Het Franse en het Britse parlement stemden onlangs ook voor de legalisatie van het homohuwelijk, maar die wetten zijn nog niet aangenomen.Australië, het buurland van Nieuw-Zeeland, heeft het homohuwelijk in september verworpen. (Belga/TE)