Ze waarschuwde dat ze niet zal dulden dat "Schotland van de klif van een harde Brexit wordt geduwd."

May had de politieke leiders van Schotland, Noord-Ierland en Wales maandag uitgenodigd om voorstellen te doen over de strategie die Londen aan het vastleggen is voor de onderhandelingen over de Brexit, die tegen eind maart van start moeten gaan. Bij het referendum op 23 juni stemde een meerderheid van de Schotten en Noord-Ieren voor het lidmaatschap, maar ze moesten het onderspit delven tegen Engeland en Wales, waar een meerderheid voor een Brexit koos.

"We hebben een eerlijke gedachtewisseling gehad, maar ik wil gerust toegeven dat grote delen van de vergadering heel frustrerend waren", zo verklaarde Sturgeon na afloop. De Schotse regeringsleider wil naar eigen zeggen ijveren voor een "flexibele" Brexit, die Schotland toegang blijft bieden tot de Europese interne markt, ook als de rest van Groot-Brittannië daar niet voor zou kiezen.

"Ik ga niet toekijken hoe Schotland van de klif van een harde Brexit wordt geduwd", zo wordt ze geciteerd op de website van de openbare omroep BBC. Verscheidene leden van de Britse regering ijveren voor zo'n harde Brexit, waarbij ze de huidige toegang tot de Europese eenheidsmarkt willen opofferen om meer controle te krijgen op de immigratie naar Groot-Brittannië.

Net als Wales eist Schotland dat de regionale parlementen kunnen stemmen over de Britse strategie voor de Brexit-onderhandelingen. Downing Street stelt de regionale regeringsleiders dan weer "een directe lijn" met Brexit-minister David Davis voor. Davis zal ook een nieuw forum voorzitten waarin de vier deelgebieden van het Verenigd Koninkrijk elk vertegenwoordigers zullen hebben. (Belga/JH)

Ze waarschuwde dat ze niet zal dulden dat "Schotland van de klif van een harde Brexit wordt geduwd." May had de politieke leiders van Schotland, Noord-Ierland en Wales maandag uitgenodigd om voorstellen te doen over de strategie die Londen aan het vastleggen is voor de onderhandelingen over de Brexit, die tegen eind maart van start moeten gaan. Bij het referendum op 23 juni stemde een meerderheid van de Schotten en Noord-Ieren voor het lidmaatschap, maar ze moesten het onderspit delven tegen Engeland en Wales, waar een meerderheid voor een Brexit koos. "We hebben een eerlijke gedachtewisseling gehad, maar ik wil gerust toegeven dat grote delen van de vergadering heel frustrerend waren", zo verklaarde Sturgeon na afloop. De Schotse regeringsleider wil naar eigen zeggen ijveren voor een "flexibele" Brexit, die Schotland toegang blijft bieden tot de Europese interne markt, ook als de rest van Groot-Brittannië daar niet voor zou kiezen. "Ik ga niet toekijken hoe Schotland van de klif van een harde Brexit wordt geduwd", zo wordt ze geciteerd op de website van de openbare omroep BBC. Verscheidene leden van de Britse regering ijveren voor zo'n harde Brexit, waarbij ze de huidige toegang tot de Europese eenheidsmarkt willen opofferen om meer controle te krijgen op de immigratie naar Groot-Brittannië. Net als Wales eist Schotland dat de regionale parlementen kunnen stemmen over de Britse strategie voor de Brexit-onderhandelingen. Downing Street stelt de regionale regeringsleiders dan weer "een directe lijn" met Brexit-minister David Davis voor. Davis zal ook een nieuw forum voorzitten waarin de vier deelgebieden van het Verenigd Koninkrijk elk vertegenwoordigers zullen hebben. (Belga/JH)